Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romský chlapec oceněn v mezinárodní soutěži

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

O studentech základní školy ve slovenské obci Jarovnice, kterou navštěvují výhradně romské děti, bylo již několikrát v médiích slyšet. Ponejvíce v souvislosti s výtvarnými úspěchy tamních žáků na soutěžích republikového i mezinárodního rozsahu.
Před nedávnem se škola mohla pyšnit dalším talentovaným studentem, žákem třídy 8. A Bartolomějem Giňou, který svým výtvarným umem zaujal porotu celosvětové soutěže až v íránském Teheránu. Byl navíc jediným oceněným účastníkem ze Slovenska. Co na svůj úspěch říká sám vítěz?

„Keď som sa dozvedel o výhre, bol som veľmi prekvapený. Už som zabudol, že som niekedy maľoval obrázok do Iránu,“ svěřil se talentovaný chlapec, jenž svůj talent rozvíjí pod vedením učitele Jána Sajka v odpoledním výtvarném kroužku.

Soutěž organizátoři uspořádali na počest loňského vyhlášení města Isfahán centrem kultury islámského světa, a tak se toto íránské město staré 2500 let stalo tématem celé soutěže. Sajko se o ní dozvěděl z internetu a krátce poté již do Íránu putovala desítka obrázků jarovnických žáků. Jako náměty soutěžícím posloužily fotografi e isfahánských památek. Z celkově osmadvaceti zemí byli dále oceněni jednotlivci např. z Indie, Bulharska či Sýrie a vítězná díla porota vybírala z téměř dvanácti tisíc obrázků.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon