Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romům opět rozdají prezervativy

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Rožňava – Představitelé různých institucí se i tento rok budou snažit odstraňovat sexuální tabu v romských komunitách rožnavského okresu.Prostřednictvím druhého ročníku akce RomSexFest, který se bude konat v pátek v prostorách městského úřadu, se budou opět rozdávat prezervativy, debatovat o plánovaném rodičovství a ochraně před pohlavními nemocemi.Aktivity věnované romskému obyvatelstvu tohoto roku finančně podpořila Organizace spojených národů – sekce dobrovolníků. Na projektu dále spolupracují Společnost pro plánované rodičovství (SPPR), Občanské sdružení Univerzus a Město Rožnova.

“Mezi jednotlivými skupinami romského obyvatelstva jsou významné rozdíly v reprodukčním chování. Proto je třeba uvést, o jaké romské populaci hovoříme. Jestli máme na mysli 120-tisíc segregovaných Romů se 4,5-násobnou plodností anebo 80-tisíc integrovaných Romů, kterých reprodukční chování se výrazněji neliší od neromského obyvatelstva. Romská populace v SR, co je zhruba 400-tisíc osob, má 2,5-násobnou plodnost a v průměru se dožívá o 2,5 roků méně, jako průměrný obyvatel SR,” vysvětlila projektová koordinátorka SPPR Lýdia Bariová.

“Jde o dlouhodobou problematiku, kterými se výsledky projeví nejpozději za 10 let.
Pro mladé Romy se otázka mnoho početné rodiny stává čím dál více nepředstavitelná,“ řekla pro Deník Korzár Bariová.

Romové z okresu tyto aktivity vcelku přijímají. Už první ročník měl poměrně velký úspěch a na debatách, které pro starší Romy stále představují velké tabu, se zúčastnilo více než 200 lidí. “Tohoto roku přijal pozvání i MUDr. Milan Praslička, který s naší společností a s městem Rožňava spolupracuje na projektu vnitroděložních tělísek pro ženy v hmotné nouzi.
Projekt je součástí balíku, prostřednictvím kterého chceme pomoci hlavně romské mládeži.
Hlavně ta potřebuje získat dostatek informací o přípravě na manželství, o riziku HIV, antikoncepci a reprodukčních právech,” dodala L. Baryová.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon