Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romy čeká ve škole romština

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Slovenští Romové prožívají historickou událost. Jejich děti se mají v budoucnu učit jednotný mateřský jazyk. Romština by měla být na školách vyučována na stejné úrovni jako například maďarština.

Snahy sjednotit romštinu se objevily už v padesátých letech, kdy fungovala pro tento jazyk komise. Ta v roce 1954 navrhla, aby byl oficiálně uznaný. V sedmdesátých letech byl zpracován pravopis a jazyk byl kodifikovaný, ale standardizovat se ho podařilo až nyní.

 »Je to dobře, že se budou děti učit romsky. My Romové máme krásnou řeč. Nerozumíte? Naučíme ji všechny,« směje se v centru Bratislavy jedna ze skupinky romských žen. Děti kolem nich se zájmem poslouchají. Na otázku, zda se ve škole chtějí učit romštinu, horlivě přikyvují. A také se hlasitě překřikují, ale co říkají s potutelným úsměvem, přeložit nechtějí.

Na Slovensku už školy s romským vyučovacím jazykem existují především na východě země. »O romštinu je dostatečný zájem, dokonce bych řekla, že velmi vysoký. Prosazujeme proto, aby se v budoucnu mohla z tohoto jazyka vykonat státní zkouška,« řekla agenturám, v souvislosti se standardizací, poradkyně místopředsedy vlády pro menšiny Erika Adamová.

O takových blízkých vyhlídkách ale pochybuje předseda Romské iniciativy Slovenska Alexander Patkoló. »Po pravdě řečeno není na to připraveno ani školství, ani samotní Romové. Není třeba dělat si velké iluze. Momentálně to pro Romy neznamená nic – jen příslib do budoucna,« reagoval pro HN. Dodal také, že současné dění vnímá ze strany státu jako dobrou snahu, kterou ale ocení až příští generace.
Alexander Patkoló vysvětluje, že romština má stejné odlišnosti jako všechny jiné jazyky. V současné době se na Slovensku hovoří čtyřmi romskými »nářečími«.

 »Jinak mluví olašští Romové, rozdíl v řeči je na jihu i na východě republiky. Také Romové Záhorí mají v řeči odlišnosti, ale v konečném důsledku se domluvíme všude na světě,« tvrdí.

Nejdůležitější podle něho v těchto snahách bude, do jaké míry se podaří vychovat romskou inteligenci. »Bez toho, aby se výuky jazyka chopili samotní Romové, všechno zůstane pouze deklarací.«

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon