Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Ruská prokuratura se pochlubila zatčením vůdce neonacistů

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Moskevská prokuratura dnes oznámila zadržení jednoho z vůdců ruských neonacistů. Maxim Marcinkevič byl obviněn z vyvolávání národnostní nenávisti.

Moskevský student Marcinkevič svého času založil neonacistickou organizaci Format-18, jejíž název je odvozen z pořadí iniciál jména Adolf Hitler v abecedě. Pod stejným názvem také vytvořil internetovou stránku, na které se objevovaly videonahrávky a fotografie útoků na cizince.

Za mříže jej však nejspíše dostal až únorový incident, kdy s dvacítkou společníků vtrhl do známé moskevské kavárny Bilingva, jejíž osazenstvo šokovali hajlováním a vykřikováním dalších extremistických hesel.

“Je chyba státu, že nechal extremismus bujet,” řekla agentuře AFP Galina Kojevnikovová ze střediska Sova, monitorujícího rasistické a xenofobní útoky. “Zatčení této významné postavy ve společenství ruských skinů je signál, že stát už nebude tolerovat řádění extremistů,” doufá.
Podle střediska bylo jen od ledna v Rusku z rasových důvodů napadeno 280 lidí, z toho 34 přišlo o život, a to je o pětinu více než za stejné období loňského roku.

Minulý měsíc petrohradský soud odsoudil na sedm až čtrnáct let vězení čtyři mladíky, kteří v roce 2005 zavraždili konžského studenta lesnického institutu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon