Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Růžové sny v muzeu

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

V rámci cyklu Čarovné oči – Romové v českém a slovenském filmu (1923–2002) bude 20. 5. od 21 hodin uveden snímek režiséra Dušana Kleina Růžové sny. Promítání proběhne pod noční oblohou ve dvoře brněnského Muzea romské kultury.


Film, v němž v roce 1976 debutovala mladičká Iva Bittová, patří k těm filmům, které ani po několika zhlédnutích neomrzí. Poetický příběh lásky sladké romské dívky Jolanky a pošťáka Jakuba se odehrává v prostředí slovenské vesnice a romské osady. Jakubovo věčné snění, toužení a víra ve splnitelnost čehokoli přivede do jeho náruče Jolanku, dívku toužící po jiném životě, než jaký je zvyklá vídat kolem sebe v rodné komunitě. Vzájemné okouzlení a láska jsou však brzy konfrontovány nevyhnutelným střetem s realitou, která dvojici nutí přemýšlet o hranicích mezi snem a skutečností.


Kromě představitelky titulní role se ve filmu objeví například Marián Labuda či mladá Věra Bílá.


Vstup na projekci je zdarma.
V rámci Brněnské muzejní noci, kdy je do všech galerií a muzeí vstup zdarma a pro noční zbloudilce je připraven bohatý program, připraví Muzeum romské kultury expozici Romská socha 2008. Vernisáž proběhne 24. 5. od 16.30 hodin, k vidění bude až do konce roku. >/B>

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon