Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Sabe Soe: Pane Havle, děkujeme vám

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Pana Václava Havla jsem poprvé viděla na Letenské pláni v listopadu roku 1989, a to z velké dálky. Ten dav, který naslouchal panu Havlovi a pak cinkal klíči, mi připomněl lidi z Barmy, kteří obdobně projevovali přání k demokratickým změnám v zemi. Sametová revoluce totiž rozehrála v Čechách po roce celonárodního povstání barmského lidu, které bylo krvavě potlačeno armádou. Proto jsem byla velmi skeptická, co se týče vítězství lidí s holýma rukama a pouze z dálky pozorovala, co se opravdu stane. Vývoj Sametové revoluce mě však velmi mile překvapil a dodal velké naděje, že prostý lid dokáže měnit režimy a za nemusí za to platit svou krví. Pan prezident určitě netušil, že mně, tehdy dějinami vlastní země zklamané mladé studentce z Barmy, dodal mnoho odvahy a inspirace, abych nadále věřila ve svobodu člověka a usilovala o ni.

Pan Václav Havel se od počátku angažoval v prosazování lidských práv a demokracie v Barmě, nominoval paní Su Ťij na Nobelovu cenu míru a ostře kritizoval vojenský režim v Barmě při všech důležitých mezinárodních akcích. Ještě předtím než jsme založili Barmské centrum Praha, a také poté, jsem měla čest se s panem prezidentem několikrát osobně setkat. Pokaždé, když jsem mu poděkovala za velkou podporu Barmě, vždy mi s úsměvem podal ruku a dodával odvahu, abychom pokračovali v nenásilném boji za svobodu.

Jsme opravdu vděční za laskavou podporu pana prezidenta. Kdykoliv měl možnost, podporoval také aktivity naše organizace – jeho poselství na pražské konferenci “Barmánci v Evropě – vytváření partnerství k transformaci v Barmě” přímo dojalo barmské účastníky z celého světa, nebo spolu s námi upozorňoval na hladomor na severozápadní části Barmy.

Osobně mi bude ale nesmírně líto, že se již pan prezident nesetká s paní Aun Schan Su Ťij. Když měla paní Su 60. narozeniny, pan prezident napsal krásný článek s názvem “A Rose for the “Unfree” do Washington Postu a napsal, že má bláznivý nápad, chtěl by předat růži paní Su na svobodě. Bohužel k tomu již nemůže dojít. Ale ta růže bude nadále kvést v naších srdcích, v srdcích všech Barmánců, které inspiroval pan Václav Havel.

Pane prezidente, děkujeme Vám.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon