Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Šance se neodmítá!

31. ledna 2012
Čtení na 4 minuty

Poslední květnový víkend, doba našeho setkání s dvacetiletým studentem středního odborného učiliště Davidem v jedné kavárně nedaleko nového fotbalového stadionu Eden v pražských Vršovicích, s sebou nepřinesl pouze tropické počasí a vydařený mezinárodní festival Khamoro, ale i vstup českých fotbalistů na Euro 2008, evropský šampionát ve fotbale. A právě fotbal přirostl k srdci tomuto mladému sympatickému muži již v raném dětství. K fotbalu ho přivedl jeho otec. Závodně se mu začal věnovat ale až v jedenácti letech. Dvacetiletý David Horváth z Prahy během své fotbalové kariéry vystřídal řadu fotbalových klubů. Více jak půl roku hraje v současné době za B mužstvo v FC Bohemians Praha (Střížkov).
Sympatický fotbalista David se netají se tím, že by se jednou fotbalem chtěl živit a situaci v národní reprezentaci nepovažuje za nejlepší. „Jde to s ní od desíti k pěti,“ říká.
„Fotbal jsem miloval už jako malé dítě. Táta mě s sebou brával na řadu zápasů. Tehdy se na fotbal chodilo opravdu dívat, dnes je ta situace poněkud jiná. Všichni víme, co se dnes na fotbalových stadionech děje. Dnes bych například na Letnou nešel. Fakt bych se bál lidí kolem sebe, v řadě případů se jedná o nebezpečné lidi,“ začíná s vyprávěním o situaci na fotbalových stadionech David. Shodou okolností jsme se sešli v pražských Vršovicích, kde stojí fotbalový stadion Bohemians, ale od 7. května 2008 i nově otevřený fotbalový stadion Eden. Ten slouží od posledního zápasu sezony 2007/2008 k domácím fotbalovým zápasům týmu SK Slavia Praha, stadion by však měl hostit i zápasy domácí reprezentace. „Jsem hrozně rád, že tento stadion tady funguje. Myslím si, že právě z hlediska bezpečnosti je vyhovující. Jsem si jistý tím, že sem se bát chodit nebudu,“ ukazuje směrem k novému fotbalovému stadionu.
David se začal fotbalu intenzivně věnovat v jedenácti letech. Nastoupil do fotbalového klubu SK Bučovice, asi po roce tento klub opustil a dostal se do uznávanějšího fotbalového klubu SK Vršovice. „Tady už fotbal vypadal jinak. Musel jsem se mu hodně věnovat, začaly tvrdé tréninky, při kterých má maminka dokonce omdlévala. Když viděla, jak byly tvrdé, nemohla vydržet do konce,“ říká s úsměvem David. O několik měsíců později dostal nabídku hrát za FC Viktoria Žižkov. „Taková šance se neodmítá. Já v té době, kdy mi bylo patnáct šestnáct, měl v hlavě zejména fotbal. Viktorka pro mě představovala vyšší level. Všechno bylo na znatelně vyšší úrovni. Naši trenéři byli hodně známí, já si vzpomínám na pana trenéra Hradeckého, který nedávno v trénování asistoval v FC Viktoria Žižkov A mužstvo.“ Tehdy šestnáctiletý David Horváth patřil v této době k nejlepším hráčům týmu. Podle svých slov prý vynikal zejména v rychlosti a vytrvalosti. Díky fotbalovému nadání se téměř po roce a půl dostal k další fotbalové metě. Jeho cílem se tehdy stal FC Slavia. Ale ani tím jeho fotbalové putování nekončí. „V osmnácti jsem začal hrát za FC Bohemians. Posléze jsem přešel do SK Xaverov v Horních Počernicích. Zde jsem měl největší příležitost hrát vyšší ligu. Bohužel klub zrušil A mužstvo, což je podle mě to nejhorší, co ho mohlo potkat.“ Nyní je už téměř půl roku věrný FC Bohemians Praha, který můžeme znát také jako FC Střížkov. Do konce letních prázdnin teď má David fotbalovou přestávku. Ale přesto nenechává tělo v klidu. Navštěvuje čím dál častěji posilovnu, saunu, plave, a když dostane chuť, což se podle jeho slov stává často, zahraje si se svými kamarády fotbal. David má velký fotbalový vzor. Je jím brazilský fotbalista Roberto Carlos. „Snažím se o napodobení jeho fotbalové techniky i jeho rány. Myslím si, že se mi daří,“ říká trochu neskromně jinak skromně vypadající David.
A jaké plány do nejbližšího budoucna má tento mladý muž z Prahy? „V současné době je pro mě prioritní škola, příští rok budu maturovat na SOU U Krbu v oboru číšník. Fotbal půjde zřejmě na chvíli stranou, protože skloubit školu, která nemá zrovna nejmenší nároky, a fotbal nebývá vždy nejjednodušší. A také časově to je velmi náročné – ve škole někdy končím i v půl páté odpoledne a tréninky pak začínají v pět hodin. Většinou to ale i přesto stíhám!“

FC Bohemians Praha (dříve FC Střížkov Praha 9) je český druholigový fotbalový klub. V roce 2005 změnil název a pronajal si logo od TJ Bohemians, dodnes ho používá. Do roku 2005 byl nositelem historického jména a loga fotbalový klub z pražských Vršovic. Původní společnost provozující tento klub s dlouhou historií je od roku 2005 v konkurzu. Od zkrachovalé společnosti FC Bohemians Praha, a.s. odkoupila společnost Bohemians 1905 účastnická práva k soutěžím v rámci sdružení ČMFS (Českomoravský fotbalový svaz).

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon