Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Schwarzenberg: Můj postoj k návratu Jiřího Čunka do vlády zůstává stejný

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Zdá se, že v tuto chvíli je ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg jedinou brzdou návratu lidoveckého předsedy Jiřího Čunka, jenž proslul svými skandálními výroky o Romech, podezřeními z korupce, a také je veřejnosti znám coby nejslavnější příjemce sociálních dávek, do vlády řízené Mirkem Topolánkem. Ani Strana zelených, která Schwarzenberga do funkce coby nestraníka navrhla, už si není tak skálopevně jista svým odmítavým postojem k návratu Čunka do vlády, jejíž je součástí. Stáli jsme tedy logicky o rozhovor s ministrem zahraničních věcí, mimochodem, člověkem, který předloni v tichosti nechal lesníky odvézt kámen hanobící památku romských obětí v Letech u Písku, který poblíž tábora nainstalovala Národní strana. Přispěl tak k uklidnění situace a zastavení ponižování pozůstavších. Karel Swarzenberg je ale velmi vytížený člověk, a tak se nám vzhledem k časovému limitu určenému uzávěrkou dostalo jen emailových odpovědí. Tady jsou.

Jaký je váš postoj k eventuálnímu návratu Jiřího Čunka do vlády, jejímž jste členem? Před časem jste řekl, že kdyby se tak stalo, vy odstoupíte. Stále to platí? Jak vnímá váš postoj Strana zelených?
Můj postoj zůstává stále stejný. K tomu jsem se, a myslím že i Strana zelených, vyjádřil už dřív. Dokud se všechny okolnosti a problémy týkající se pana Čunka neobjasní, tak to platí.

Proč Čunkův návrat do vlády odmítáte?
Jak už jsem řekl – nejsou objasněné všechny finanční okolnosti týkající se pana Čunka. A také dokud pan Čunek neupustí od svých výroků na adresu Romů, můj postoj zůstává stejný.

Jiří Čunek je kritizován za výroky směřující na adresu Romů, které pronášel i v době, kdy byl místopředsedou vlády ČR. Vy jste ministrem zahraničí. Nesetkal jste se s kritikou české vlády v souvislosti s Čunkovými výroky na mezinárodní úrovni?
Na oficiálních jednáních na mezinárodní úrovni jsem se zatím s kritikou výroků pana Čunka o Romech nesetkal. Zmínky jsem zaznamenal pouze v tisku.

Před rokem a tři čtvrtě jste nechal odstranit kámen s nápisem urážejícím romské oběti holocaustu z Letů u Písku. Ten tam nechala nainstalovat Národní strana. Mimochodem i letos se na místo bývalého koncentračního tábora pro Romy chystá. Je to právě ona, kdo zakládá Národní gardu. Nedávno se s Pavlem Sedláčkem z Národní strany sešel na parlamentní půdě František Bublan, předseda výboru pro bezpečnost. Před časem se se zástupci Národní strany sešel i premiér Mirek Topolánek. Jak nahlížíte na schůzky politických představitelů se zástupci podobných extremistických skupin?
Nejsem informován, o čem mluvili, tudíž bych se k tomu nerad vyjadřoval. V zásadě – pokud nejsou k podobným schůzkám mimořádné věcné důvody, měly by se podle mě podobné styky omezit.

Proč se dle vašeho názoru soužití s romskou minoritou zhoršuje? Jde o téma hodné zřetele a systémovějšího řešení?
Nemám dojem, že se soužití s romskou komunitou zhoršuje. Ustaly přímé fyzické útoky, rozvíjí se spousta činností, aby soužití bylo lepší. Vláda podniká vše, co je možné – v tom jsme zajedno. Na každý pád se pracuje na smysluplných řešeních. Považujeme za důležité, aby se vztahy s romskou komunitou rozvíjely na všech úrovních, a také aby se investovalo ještě větší úsilí do vzdělávacích programů.

Odpovědi Karla Schwarzenberga v tisku, všechny se týkají návratu lidoveckého předsedy do české vlády:

„Podle mého názoru by to byl úspěšný pokus o sebevraždu této vlády,“ prohlásil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

„Pokud budou trvat problematické věci kolem pana Čunka, tak platí to, že bych z vlády odešel,“ řekl LN po jednání ministr zahraničí.

Na dotaz, zda je pro něj nepřijatelné být v kabinetu s obžalovaným člověkem, ministr odpověděl: „Není to v evropských zemích zvykem.“

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon