Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Sčítací formuláře na Slovensku jsou i v jazycích národnostních menšin

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Statistický úřad Slovenska přizpůsobil sčítací formuláře jazykovým potřebám některých národnostních menšin. Sestavil je proto kromě slovenštiny i v maďarském, rusínském, ukrajinském a romském jazyce. V souvislosti s blížícím se termínem sčítání obyvatel jsme se obrátili na gestora sčítání v některých městech a obcích v okrese Vranov nad Topľou se dvěma otázkami: Využijí Romové možnost použití sčítacího formuláře v romském jazyce? Jsou mezi komisaři i Romové?

Ve Vranově nad Topľou se o sčítání postará 80 sčítacích komisařů, z toho budou 4 Romové. Podle slov vedoucí oddělení organizace a služeb občanům a zároveň gestorky sčítání ve městě Vranov nad Topľou Moniky Varčíkové město vybralo čtyři Romy na sčítání obyvatel v romských lokalitách precizně a zodpovědně tak, aby proběhlo bezproblémově. Jak uvedla, jsou to vzdělaní lidé a znají komunitu i její specifika. Sčítací formuláře v romském jazyce podle ní využije minimum Romů.

Vyplynulo to i z informací, které nám poskytl jeden ze 4 romských sčítacích komisařů Alfons Kali. “Při prostudování formulářů v romském jazyce jsem nabyl přesvědčení, že já sám mám problém některým výrazům porozumět, a proto jsem ho ukázal i v místním komunitním centru Romům. Každý z nich měl stejný problém: porozumět. I když ve Vranově my, Romové ,běžně používáme náš romský jazyk, při čtení s tím máme problém. Je to proto, že ve školách se romština nevyučovala, ale zejména proto, že v každém regionu mají Romové svůj vlastní dialekt a spisovnou romštinu neovládají, “uvedl Kali.

Při sčítání proto využije většina Romů spíše formuláře ve slovenském jazyce, v romském pravděpodobně jen několik z nich. Co se týče přihlášení k romské národnosti, Kali má zkušenosti ze sčítání obyvatel před 10 lety, kdy se podle něj k romské národnosti přihlásilo jen několik desítek Romů. Tento nízký počet souvisel podle něj s nedostatečnou znalostí a lichými obavami, že to budou mít v občanském průkazu, a pak budou mít problémy. Myslí si však, že tentokrát bude mnohem více Romů, kteří se nebudou bát přihlásit se ke své skutečné národnosti. Tento posun vysvětluje tím, že za posledních 10 let u Romů vzrostlo uvědomění potřeby hlásit se ke svému romství. Věci se pohnuly dopředu. Máme už i školy, kde se romština vyučuje, v obcích, kde žije početnější romská komunita, jsou na čele romští starostové. Romové jsou uvědomělí, hlavně mladá generace, “uzavřel Kali.

Ve Vranově nad Topľou žije 23 000 obyvatel, z nich 10 procent je romského původu.

V Hanušovcích nad Topľou je vytvořeno 11 obvodů. Jak řekl místostarosta Martin Tkáč, vzhledem k tomu, že ve 2 obvodech nikdo nebydlí, samospráva města stanovila pro potřeby sčítání pouze 9 obvodů. Přesně tolik bude i sčítacích komisařů, jeden z nich bude Rom, kterého vybrali právě pro lokalitu, kde žijí Romové. “Víme, že sčítání bude právě pro něj náročnější, proto se v případě potřeby bude moci obrátit přímo na mě,” uvedl Tkáč. Zda budou využity formuláře v romském jazyce, k tomu se neuměl vyjádřit, podle něj se však spíše využijí slovenské tiskopisy. Stejně si netroufal předpovědět, kolik Romů se přihlásí ke své pravé identitě.

Město Hanušovce nad Topľou má 3 690 obyvatel, na jeho území žije oficiálně kolem 900 obyvatel romského původu. Předpokládá se však, že tento počet je vyšší.

V obci Hlinné v okrese Vranov nad Topľou bude ze čtyř sčítacích komisařů jeden Rom. Podle tamní gestorky sčítání Moniky Jánošové se formuláře v romském jazyce zřejmě nepoužijí. Budou se používat slovenské, protože i podle ní Romové některým výrazem v romských formulářích nebudou rozumět. Používají totiž vlastní, odlišný dialekt. Kolik Romů uvede svoji skutečnou národnost si netroufla Jánošová odhadnout.

V obci Hlinné žije 1 459 obyvatel, z toho je 950 romského původu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon