Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Sčítání provázejí problémy: sčítací komisaři údajně nespolupracují s romskými asistenty. Na poštách se navíc tvořily fronty.

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Sčítání lidu domů a bytů, do jehož konce zbývá 18 dní, se komplikuje. Jedním z problémů, který se ukázal v minulém týdnu a který již zaregistroval i Český statistický úřad, je nedostatečná spolupráce sčítacích komisařů a romských asistentů, kteří mají usnadnit komunikaci s romskou menšinou. Dalším byly fronty na poštách. Mnohde k nim docházelo kvůli sčítacím komisařům, kteří nestíhali roznášet formuláře do schránek.

Budou Romové sečteni?
V Ostravě sčítací komisaři podle koordinátorky sčítání pro romskou menšinu Lýdie Poláčkové nevyužívají dostatečně služeb romských asistentů. Romové, kteří si s formuláři nevědí rady, se tak nyní obracejí na neziskové organizace a úřady. Dodala, že v minulém týdnu denně vyřizovala 20 telefonátů lidí, kteří nevěděli, co mají dělat. Někteří chodili přímo na úřad.

Mluvčí České pošty, která má roznášení formulářů na starosti, Marta Selicharová uvedla, že pošta využila při roznosu formulářů šest romských asistentů, protože více jich nepotřebovala.

Podle Poláčkové sčítací komisaři v Ostravě kontaktovali pouze čtyři z 20 asistentů. “Pak jsem obvolala ostatních 16 a poradila jsem jim, aby si sami našli svého sčítacího komisaře na poště. Ve většině případů se domluvili,” řekla Poláčková z ostravského magistrátu.

Sčítací komisaři se podle ní spokojili s tím, že rozdali formuláře. “Tím si asi mysleli, že jejich práce skončila,“ řekla Poláčková.

Roman Gregor a 19 dalších Romů měli v Ostravě pomáhat komisařům při sčítání obyvatel a v oslovování menšinových klientů. Spolupráce ale nefunguje. “Ptal jsem se sčítací komisařky, proč jsem nebyl kontaktován a přizván ke spolupráci. Ona ale neměla žádné informace
a vůbec nevěděla, že s ní má působit nějaký asistent,” říká. A podobnou zkušenost má více asistentů. Podle některých odborníků hrozí, že většina romské komunity nebude sečtena.

“Asistenti hledají své sčítací komisaře, aby s nimi mohli spolupracovat. To mi přijde opravdu jako vrchol a jsem totálně znechucená. Docela by mě zajímal názor pošty, jestli si myslí, že je vše v pořádku,” rozčiluje se koordinátorka pro romskou menšinu ostravského magistrátu Lýdia Poláčková.

“Sčítací komisaři samozřejmě vědí o využití romských asistentů. Já to v tomto případě považuji za tvrzení proti tvrzení,” uvedla pouze mluvčí České pošty Marta Selicharová, podle níž je vše v pořadku.


Zahlcení, zhroucení i falešní komisaři

V minulém týdnu se na mnoha poštách tvořily fronty. Hlavním důvodem byla mnohdy skutečnost, že k lidem sčítací komisaři prostě a jednoduše nepřišli. Problémy se objevily například v Říčanech u Prahy, kde řada lidí nenašla ve svých schránkách žádné informace o tom, kdy k nim dorazí. Někteří lidé si proto domluvili schůzku prostřednictvím bezplatné informační linky, komisař na ni ale ve smluvený čas nepřišel.

“Nestíhaly jsme to,” sdělila ČTK trojice komisařek, která minulý týden mimo domluvený termín obcházela domy v jižní části Říčan. Podobné stížnosti řešily i v jiných krajích a městech.

Stížnosti se prý často neobešly bez vulgarit. “Lidé psali dopisy na ČSÚ nebo na pošty a i v písemném styku byli sprostí,” řekla Lenka Andrýsková z České pošty, šéfka komisařů na západě Čech. Občas se stalo, že komisařku nepustili do bytového domu, protože přišla o pět minut později.

Objevil se i případ zdravotních následků z práce komisařů, rekrutujících se z řad zaměstnanců České pošty. Asi před dvěma týdny se z přepracovanosti zhroutila a skončila v nemocnici pošťačka v Ústí nad Labem. Podle mluvčího nemocnice ženu přijala na pozorování kvůli přetížení organismu a dehydrataci.

Komisaři si také často stěžují na nevlídné chování lidí, které navštívili. Pro návštěvy holobytů v jedné jihlavské lokalitě dokonce požádali kvůli obavám o svoji bezpečnost o doprovod městských strážníků.

V průběhu sčítání se objevily i případy, kdy se někdo vydával za sčítacího komisaře. Podobnou událost řešila policie například minulý týden v Brně. Falešní sčítací komisaři 81letému důchodci namluvili, že sčítají i úspory, a zjistili tak místo, kde má peníze schované. Ukradli mu asi 250.000 korun. Případ vyšetřují policisté.


Do odeslání formulářů zbývá 18 dní

Sčítací formuláře si lze vyzvednout až do 14. dubna, kdy je ovšem nutné je i odeslat, na tzv. sběrném místě, což je větší pošta v místě bydliště. Do sčítacích formulářů se zapisují informace podle stavu z půlnoci ze soboty 26. března na neděli 27.března.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon