Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Sdružení Romů Severní Moravy pořádá konferenci projektu Romcentrum

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Občanské sdružení “Sdružení Romů Severní Moravy” pořádá dne 30. 5. 2008 v Romském kulturním a společenském centru v Karviné Závěrečnou konferenci projektu Iniciativy Společenství EQUAL „Romcentrum“, kde budou prezentovány výsledky a zkušenosti z průběhu realizace projektu, který začal v roce 2005.

Iniciativa Společenství EQUAL podporuje na celém území EU mezinárodní spolupráci při vývoji a prosazování nových nástrojů boje se všemi formami diskriminace a s nerovnostmi na trhu práce. Cílem Iniciativy je tedy vyvinout a prosadit nástroje na podporu příslušníků znevýhodněných skupin, kteří se střetávají s diskriminací či nerovným zacházením buďto přímo v zaměstnání nebo při hledání zaměstnání.

Základními principy projektů EQUAL, tím i projektu „Romcentrum“ jsou spolupráce mezi organizacemi na regionální, národní a nadnárodní úrovni (sdružení má 11 národních a 4 mezinárodní partnery), dále pak analytika, multikultura a integrace cílové skupiny do společnosti a na trh práce. Hlavní náplní činnosti projektu je organizování aktivit pro děti (volnočasové zájmové kroužky, besedy, každoroční výtvarná a literární soutěž, návštěvy romského muzea aj.) a dospělé (workshopy, kulaté stoly, terénní vzdělávání, vzdělávací kurzy), dále akcí společenského a sportovního charakteru za účelem propojování majoritních a menšinových kultur (např. dny romské kuchyně). Součástí projektu je také romská pracovní agentura, která se snaží pomáhat romské menšině, dlouhodobě nezaměstnaným a lidem s nižší kvalifikací v zapojení se na trhu práce.


Partneři projektu:


ANATAS, s.r.o., Akademie J.A. Komenského Karviná, ZŠ Družby Karviná, ZŠ Komenského Karviná, Slezská univerzita v Opavě, Nová škola o.p.s. Praha, Hospodářská komora okresu Karviná, SSKA – Stavební společnost Karviná, Statutární město Karviná, Město Orlová, Obec Doubrava.

Na konferenci bude mimo jiné představena činnost pracovní agentury Roma agentury, validovaný produkt „Terénní vzdělávání“, předprofesní příprava pro děti a mezinárodní spolupráce.

Roma agentura se snaží pomáhat romské menšině, dlouhodobě nezaměstnaným a lidem s nižší kvalifikací v zapojení se na trhu práce. Agentura vznikla v prosinci 2005 a dveře veřejnosti otevřela v lednu 2006. Od tohoto data dosud je v agentuře zaregistrováno kolem 250 klientů (60% mužů a 40% žen), z toho 27% tvoří lidé ve věku od 16-ti do 25-ti let. Všechny služby jsou poskytovány zdarma. V rámci projektu jsou agentuře nápomocny dvě terénní pracovnice. V říjnu 2006 a dubnu 2007 byla zorganizována setkání s regionálními podnikateli (s cílem navázání případné spolupráce, diseminace činnosti agentury a také seznámení se s názory zaměstnavatelů).

Terénní vzdělávání je koncipováno jako školení cílové skupiny přímo v lokalitách bydliště za pomoci vybavených pojízdných učeben, tj. autobusů. Cílem je motivovat účastníky ke vzdělávání, zprostředkovaně pak k zájmu o změnu vlastních návyků a životního stylu. Podstata terénního vzdělávání spočívá v setkání se vzdělavatelů s občany žijícími v romských komunitách v prostředí, které je jim známé, blízké, ve kterém se cítí bezpečně. Samotné školení je založeno zejména na motivaci prostřednictvím příkladů z praxe a na vizuálních podnětech (DVD s příklady, modelové situace, obrázky apod.). V roce 2006 a 2007 proběhla 2 kola výjezdů autobusů. První kolo probíhalo ve vyloučených lokalitách v Karviné, Orlové a Horní Suché, kolo druhé pak v Ostravě.


Předprofesní příprava probíhající na ZŠ Komenského je určena zejména žákům se sociálním znevýhodněním. Tedy těm, jejichž rodiče nejsou schopni zajistit smysluplnou náplň volného času tak, aby byla v přímé souvislosti s jejich budoucností, tedy s jejich upotřebitelností na trhu práce. V pravidelné činnosti se žáci se učí pravidelně pracovat samostatně nebo v pracovním týmu, být zapojeni do stejné činnosti alespoň jedno pololetí, dokončit výrobek, vystavit a prezentovat slovně svou práci a výrobek, pozvat a spolupracovat se sourozenci či rodiči na tvorbě v kreativních dílnách. Kroužky jsou koncipovány jako zájmová činnost, která navazuje na tradiční řemesla (košíkářství, drátkování, tkaní a keramika).

Více informací na http://www.romcentrum.karvina.info.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon