Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Seminář Dekáda z pohledu romských žen

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Ve dnech 1.6. – 2.6.2007 se konal v rámci světového romského festivalu Khamoro mimo jiných setkání a akcí i seminář Dekáda z pohledu romských žen. Zúčastnily se ho zástupkyně romských ženských organizací ze zemí zapojených do Dekády romské inkluze. Cílem semináře bylo poskytnout romským ženám, aktivním v oblasti neziskového sektoru, společný prostor pro prezentaci jejich činnosti, výměnu zkušeností i možnosti budoucí spolupráce.

Po úvodním přivítání se slova ujaly reprezentantky jednotlivých zemí, které v krátkosti obeznámily posluchače se situací Romů a postavením romských žen ve své krajině. Vystoupily zástupkyně z Rumunska, Bulharska, Makedonie, Srbska, Maďarska, Černé Hory, Chorvatska, Bosny a Hercegoviny, Albánie, Slovenské republiky a samozřejmě taky z České republiky.

Diskutovalo se mimo jiné o participaci v rozhodovacích procesech, zapojení neziskových organizací do implementace národních akčních plánů a programů integrace Romů. Zúčastnění zaznamenali podobné problémy mezi jednotlivými krajinami v nedostatečné informovanosti a z toho plynoucího nízkého zájmu o Dekádu romské inkluze ze strany Romů. Živou debatu rozproudila témata týkající se vládní politiky a její účasti na rozvíjení a podpoře Dekády. Proto se zdůrazňovala nutná účast samotných Romů a především romských žen, které mají v této oblasti nízké zastoupení, ve vládním a rozhodovacím sektoru.

Dále se prezentovaly jednotlivé projekty, které proběhly, probíhají nebo jsou ve stádiu plánování, které mají za úlohu zlepšit životní podmínky a postavení Romů, romských žen a dětí. Kromě základních cílů v oblasti bydlení, zdravotní péče, vzdělávání nebo zaměstnání projekty řeší i otázku diskriminace nebo genderové rovnosti. Ženy si vzájemně vyměňovaly zkušenosti při řízení projektů nebo při komunikaci s jinými organizacemi. Měly možnost vyslechnout výpověď českých žen bojujících za odškodnění jejich nedobrovolné sterilizace. Přítomna byla také Andrea Bučková ze Slovenska, jež byla nominována na Cenu za odvahu ženy, kterou uděluje ministryně zahraničních věcí USA.

Po dobu trvání celého semináře panovala mezi přítomnými přátelská atmosféra, což určitě dopomohlo ke stmelení vztahů a budoucí spolupráce mezi zástupkyněmi zemí.

Fotogalerie

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon