Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Seminář romistiky letos vytvořil internetový slovník romských neologismů

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Na stránkách Semináře romistiky je od 14. února k dispozici internetový slovník romských neologismů, tedy slovník nových pojmů v romštině.

Jak uvádí v úvodu k internetovému slovníku romista Jan Červenka, byla autorům při jeho vytváření inspirací myšlenka překladatelky Evy Danišové, která ustavení speciální internetové stránky pro vyměňování postřehů a nápadů při překladech do romštiny navrhovala.

Hlavním cílem je potom poskytnout zejména překladatelům z češtiny do romštiny přehled romských výrazů, které již dříve ve svých překladech použili romští autoři. Jiřina Stolařová ze Semináře romistiky pro server Romea.cz uvedla: „Motivací pro sestavení slovníku romských neologismů byla pro nás zejména touha seskupit za daných podmínek co možná nejvíce hesel, která již v rámci překladů do romštiny v českých periodikách vznikla, a usnadnit tím práci všem současným i budoucím překladatelům. Ti totiž při své snaze pomoci romštině na poli moderní žurnalistiky či literární tvorby opakovaně a nezávisle na sobě narážejí na tatáž slova či sousloví, která je třeba vyjádřit romsky. Naším zájmem pak bylo rozhodně i poukázat na to, že romština má stejný literární potenciál jako jiné jazyky a že romští autoři i překladatelé neusnuli na vavřínech.“

Romské neologismy vyhledávali autoři slovníku jak v novinových článcích vybraných romských periodik (včetně Romano voďi), tak v dílech romských literátů, jako je například Gejza Demeter, Andrej Giňa, Gejza Horváth, Veronika Kačová, Vlado Oláh a řada dalších.

Slovník finančně podpořil Úřad vlády ČR v rámci podpory implementace Evropské charty regionálních či menšinových jazyků za rok 2010. Jeho autoři chtějí postupem času pracovat na jeho doplňování a rozšiřování: „Poslední verze Slovníku romských neologismů byla na stránkách
www.romistika.eu zveřejněna 14. 2., v jeho sestavování chceme pokračovat, záleží ale samozřejmě na finanční podpoře, kterou se nám podaří pro tyto účely sehnat,“ vysvětlila serveru Romea.cz Jiřina Stolařová.

Internetový slovník romských neologismů můžete navštívit
ZDE
.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon