Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Senátoři z KOD nechtějí Janáčkovou ve výboru pro lidská práva

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Senátorka Liana Janáčková (za hnutí Nezávislí) by kvůli svým rasistickým výrokům neměla být v senátním výboru pro lidská práva. Myslí si to senátoři z Klubu otevřené demokracie, který sdružuje hlavně nestraníky. Jejich dosavadní snahy o vyloučení Janáčkové z výboru, v němž je místopředsedkyní, byly neúspěšné.

Znovu se o to chtějí pokusit po podzimní obměně třetiny horní komory. Novinářům to dnes řekla předsedkyně klubu Soňa Paukrtová.
Místopředseda klubu Jaromír Štětina (za Stranu zelených) zaútočil na senátory ODS, kteří se hlavní měrou zasloužili o to, že Senát před dvěma týdny nevydal Janáčkovou k trestnímu stíhání za její výroky na adresu části ostravských Romů.

POSLECHNĚTE SI
RASISTICKÉ VÝROKY


Podle policie senátorka Janáčková spáchala trestný čin

“ODS se vystavuje nebezpečí, že může být obviněna z politické korupce. Nejen kvůli tomu, že nevydání Janáčkové může být “odměnou za to správné hlasování při volbě prezidenta”, ale i za hlas při podzimní obměně vedení horní komory, míní Štětina.
“Zřejmě ODS stojí o to tímto způsobem hlasy získávat, a troufám si říci, i kupovat,” uvedl Štětina. Občanští demokraté i Janáčková již dříve jakékoli spekulace o takovýchto obchodech odmítli. Paukrtová se nicméně pozastavila nad tím, proč ODS na jednu stranu navrhuje úplné zrušení imunity a na druhou stranu poskytuje imunitu na “nezpochybnitelně rasistické výroky”.

 Senátorku a starostku ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Janáčkovou chtěla policie stíhat pro hanobení národa, etnické skupiny a rasy. Důvodem byly její výroky z předloňského jednání bytového odboru, na němž si starousedlíci z kolonie Bedřiška stěžovali na chování romských sousedů. Na jejich adresu Janáčková podle loni zveřejněné nahrávky z jednání použila mimo jiné slova o dynamitu a odstřelení nebo plotu s elektřinou. Janáčková své výroky již dříve označila za nešťastné a hloupé, byly podle ní vyřčeny ve vypjaté atmosféře.


NEPŘEHLÉDNĚTE



SPECIÁL: Čtěte vše o rasistických výrocích Liany Janáčkové

Nad rozhodnutím Senátu se pozastavila mimo jiné i společnost Člověk v tísni, která jej označila za nebezpečný precedent. “V souvislosti s rasistickými výroky našich politiků se přestává jednat o ojedinělé případy, které by člověk rádoby omluvil prostým křupanstvím. Je na místě se ptát, zda nekráčíme vstříc hnědé totalitě. Naši senátoři nám už teď ukázali, že v naší zemi je normální být rasistou,” uvedl ve zprávě zaslané ČTK ředitel programů sociální integrace Karel Novák.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon