Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Seznamte se s literaturou Romů na Romea.cz

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Od příštího týdne bude ROMEA v rámci projektu Romštinou k úctě a toleranci do konce roku pravidelně publikovat literární díla romských autorů. Cílem projektu je seznámit širokou veřejnost s prozaickou a básnickou tvorbou Romů stejně jako podpořit tyto spisovatele v jejich další tvorbě.

Autoři, jejich život a souhrnné dílo, budou představeni prostřednictvím medailonů. Následovat budou již konkrétní humorky, hororky, básně, vzpomínková vyprávění a další literární formy. Už nyní se lze těšit na minimálně dva texty od každého z patnácti autorů, například Ilony Ferkové, Ireny Eliášové, Evy Danišové, Vlado Oláha, Emila Ciny a dalších.

Próza a poezie budou na stránkách

http://www.romea.cz
a
www.skola.romea.cz publikovány v rubrice Šukar laviben le Romendar v romštině i v češtině (případně slovenštině). Ve výjimečných případech, kdy vybraný autor romštinu jako jazyk psaného projevu neužívá, budou publikovány texty pouze v české původní verzi.

V návaznosti na publikovaná díla proběhne šest on-line rozhovorů, ve kterých budou mít čtenáři Romea.cz možnost vybraným autorům pokládat otázky jak na jejich literární tvorbu, tak na životní zkušenosti.

Současně bude na webové adrese
www.skola.romea.cz publikováno jedenáct dílů minikurzu romštiny, jehož cílem bude seznámit zájemce o romský jazyk s jeho původem a strukturou, stejně jako s jeho základní slovní zásobou a komunikačními obraty.

Projekt Romštinou k úctě a toleranci realizuje sdružení ROMEA v rámci Programu implementace Evropské charty regionálních a menšinových jazyků 2010, který je financován Úřadem vlády ČR.


Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon