Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Děti ze žižkovského klubu: Jsme rádi, že jsme cigáni!

24. února 2012
Čtení na 2 minuty

Po několikaměsíční tvrdé práci byl konečně zveřejněn videoklip, kde účinkují klienti pražského nízkoprahového klubu Beztíže. Text a zpěv je práce dětí, které se každý den setkávají s otázkami, jež se týkají jejich identity. Díky jejich osobní zkušenosti je klip velice věrohodně zpracován a obsahuje jakýsi odkaz společnosti v podobě slov v první sloce: „Jsem Cigán a nestydím se za to“. Klip se stává hitem internetu, na serveru youtube ho za pouhé tři dny zhlédlo již více než deset tisíc lidí.

VIDEOKLIP
Jsme rádi, že jsme Cigáni, od prvního dne

Dílo vzniklo v rámci Česko- německého projektu Slova místo zbraní, který podpořila Česká národní agentura v rámci programu Youth – mládež v akci. Hnacím motorem pro děti byl téměř půl roku MC Metoděj, který od svých 14 let provozuje freestyle rap (improvizace ve verších). Spolupracoval na projektu Urban Traffic (alternativní multižánrové uskupení), se kterým vystupoval např. v Bratislavě a Budapešti. Působil v klubu Pantheon kde pořádal Battle do minuty a Frystajl Nandej, který se stal kultovním co se freestyle open mic týče. Téměř půl roku vedl workshopy s účastníky, motivoval je a pomáhal jim formulovat myšlenky.

Motivací celého projektu byl hiphoper Spiritchild, což je newyorský poetry slamer a MC. Pochází z Bronxu a v současnosti patří k čelním představitelům aktuální brooklynské scény alternativního hiphopu. Jako člen aktivistického sdružení Art and Struggle je znám jako politicky angažovaný básník a hiphoper, bojující za práva menšin a utlačovaných – ve svých textech je schopen živě reflektovat sociální nespravedlnosti.

Koordinátorkou projektu Slova místo zbraní je Ivana Čonková, která serveru Romea.cz přiblížila jeho cíle: „Smyslem projektu bylo dát prostor dětem vyjadřovat se formou kombinace hudby a slov. Je to vlastně prostředek komunikace, síla samotné hudby usnadňuje a umocňuje vyjádření. Myslím, že hiphoper Spiritchild byl silnou motivací projektu právě díky svému původu.“

V Praze na Žižkově je nízkoprahový klub Beztíže už 11 let. Klub patřící mezi služby Domu dětí a mládeže Ulita v ulici Na Balkáně funguje jako středisko volného času problémových dětí a jako sociální služba pro mládež ze Žižkova.

„Postupně se z myšlenky stal projekt, který si klade za cíl oslovit cílovou skupinu dětí, které to nemají v životě lehké. Ve věku 10 až 21 sem takové děti mohou přijít a stát se tak bezplatně členy klubu. Poskytujeme také pomoc se školou, pomáháme mladým shánět a hledat práci,“ uvedl ředitel DDM Josef Chmel pro TV Metropol.

„Děti v klubu mohou využívat fotbálek, počítač, hudební nástroje nebo sportovní náčiní. Klub je otevřen od 14 do 19 hodin včetně školních prázdnin nebo státního svátku,“ dodal Tomáš Klumpar vedoucí klubu Beztíže. V klubu děti naleznou kromě zábavy i vzdělání a pomoc s úkoly do školy. Chodí sem průměrně 20 lidí denně a návštěvnost stále roste.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon