Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Slovensko čeká sčítání lidu. Romy oslovují dvě kampaně

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Počínaje tímto pátkem začíná na Slovensku sčítání obyvatel, domů a bytů. Nejasnosti ohledně některých položek dotazníku, význam sčítání i apel na hrdost deklarovat veřejně svoji romskou identitu vysvětlují dvě kampaně. Jejich cílovou skupinou jsou Romové.

Nestydět se za svůj původ

Jedna z kampaní se formou video upoutávky zaměřuje na odstranění ostychu přihlásit se k romství. Aktivizační spor natočila Gipsy television, na jejichž stránkách je krátké video ke shlédnutí. Vysílala ho ale i Slovenská televize.

Čtyři Romové, konkrétně zpěvačka Anita Soul, moderátorka Linda Horváthová, klavírista Richard Rikkon a zpěvák Igor Kmeťo ml., v něm pod mottem Dejte o sobě vědět mimo jiné vybízejí: „Na Slovensku žije asi půl milionu Romů… Já se nestydím za to, že jsem Romka.“

Podle ředitele televize Jozefa Zemana je důležité, aby si Romové uvědomili, že přihlášení se ke své identitě jim nijak neublíží. Vzhledem k tomu, že v romských osadách chyběla osvěta, mohou mít podle něj lidé zkreslený obraz o průběhu a významu sčítání. Například že mohou dostat od vlády více financí na kulturu, získat jazykové výhody, kterých nyní na Slovensku požívá maďarská menšina.

Znát odpovědi na otázky

Další kampaň ke sčítání spustilo v březnu i Romské mediální centrum. Její charakter je více informační, některé její složky jsou v romském jazyce. „Kampani předcházel průzkum, v rámci něhož jsme zjišťovali, co především je Romům třeba vysvětlovat. Z toho důvodu pak jednotlivé relace odpovídaly na otázky, jako např. jaký je rozdíl mezi státním občanstvím a národností, co je mateřský jazyk, zda bude sčítání anonymní a jak bude tato anonymita zajištěna,“ osvětluje ředitelka centra Kristýna Magdolenová.

Zmíněné relace s názvem „Neboj se říct, že jsi Rom“ byly vysílány v romském magazínu Slovenské televize So vakeres? Vydané DVD se s pomocí Statistického úřadu dostalo do necelé pěti stovky obcí s romskými osadami. Současně v některých komunitních centrech probíhala informační setkání.

Také Romské mediální centrum využilo sdělení prostřednictvím písně a klipu. Klip, kde jehož autorem textu a hudby je romský raper z Levíc B. G. (Miroslav Rác), je možné vidět na webových stránkách www.mecem.sk.

K šestému červnu by pak občané SR měli být řádně sečteni.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon