Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Slovensko: Domky pro Romy díky předčasnému kolaudačnímu rozhodnutí

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Samospráva obce Nižný Komárnik v okrese Svidník odevzdala do užívání zdejším romským rodinám dosud nedostavěné domy na základe předčasného kolaudačního rozhodnutí.

Informovala o tom starostka obce: „Výstavba proběhla na pozemku, kde stála předchozí obydlí Romů, a protože pro ně samospráva musela stále shánět náhradní bydlení, rozhodli jsme se odevzdat jim byty již před Vánocemi.

Interiér domků je už hotový, je třeba již jen dokončit fasády a přístupovou cestu. Romové mají v domech zavedenu vodu a elektřinu, takže v nich již mohou v klidu bydlet.“ Jak dodala, Romové se po celé 4 měsíce realizace výstavby denně účastnili prací, a hodnota jejich práce přesáhla plánovaných 20%.

„Je třeba uznat, že každý muž od 18 let pracoval bez přestávky. Museli nejdříve zbourat staré chatrče, vyčistit plochu – a přitom se i třikrát stěhovali do jiných prostor,“ sdělila starostka. Výstavbou domků samospráva obce zabezpečila adekvátní bydlení pro všechny Romy z osady (v obci žije 160 obyvatel, z nichž je 58 romského původu, přičemž 40 z nich žije v romské osadě v nově postavených domcích).

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon