Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Sokolov má zájem o romské asistenty městské policie

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Model romských asistentů městské policie by v brzké době mohl po Děčínu začít fungovat i v Sokolově. Zamlouvá se totiž veliteli sokolovské městské policie Petrovi Kubisemu, který ho považuje za účinnou prevenci před možnou kriminalitou či neshodami mezi Romy a majoritou v určitých místech města. Vyplynulo to ze setkání představitelů města a obyvatel čtvrti u nádraží, která je jednou z těch problematických.

Podle Kubiseho se sice zatím hledají prostředky, jak asistenty zaplatit, ale rámcová pravidla jsou jasná. “Byli by zaměstnanci městské policie, ale nebyli by strážníky. Neměli by pravomoci strážníků, neměli by zbraň a podobně,” uvedl.

Od zavedení romských asistentů prevence kriminality si Kubise slibuje lepší kontakt s obyvateli čtvrtí, které mohou být veřejností vnímány jako méně bezpečné, a zároveň zapojení Romů do péče o veřejný pořádek.

Za rozhodnutím sokolovské městské policie stojí tentýž děčínský model, kde začínali s jedním aktivním Romem Vojtěchem Horvátem. Nyní jich na této pozici pracuje jedenáct. “Nečekejte, až vás městská policie pozve, začněte zítra, sami…,” vyzýval Romy z okolí sokolovského nádraží Horvát.

Podle údajů policie sice v problémových lokalitách okolo nádraží a okolo kina Alfa není vyšší výskyt trestné činnosti, ale podle ankety mezi obyvateli města jsou to oblasti, kde se necítí bezpečně.

Důvodem jsou prý například hloučky romských nezletilých, kteří se zde scházejí. Podle záběrů z bezpečnostních kamer města sice nikoho přímo nenapadají, ale svým chováním údajně vyvolávají strach. “Je to podobné, jako když mám projít skupinkou skinů. Stejně se cítí bílí, když musí projít skupinou mladých Romů,” vysvětloval místním jeden z romských podnikatelů, který u nádraží podniká.

Romští asistenti by měli tvořit kontaktní prvek ve styku s Romy. Měli by mít autoritu mezi romskou komunitou a zároveň schopnost přesvědčit obyvatele čtvrti, aby nevyvolávali problémy, které by mohly vést k rasovým sporům. Současně lze jejich práci nahlížet jako jakýsi pomyslný most mezi dvěma skupinami obyvatel, které ne vždy dokáží účinně komunikovat či porozumět jednání příslušníků druhé skupiny. Romští asistenti městské policie tak mohou i zmírňovat případné napětí mezi Romy a majoritou ve městě.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon