Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Sokolovský podnikatel opravuje domy po nepřizpůsobivých nájemnících

15. května 2012
Čtení na 1 minutu

V Sokolově se rozhodli radikálně řešit problém neplatičů nájemného. Radnice prodala kolem 200 bytů v místech, kde si nevěděla rady s vybíráním nájmů, soukromému podnikateli. Ten už asi třetinu domů opravil. A byty dál pronajímá, ovšem za tržní nájemné. Postup radních kritizují terénní pracovníci z romské komunity. Nelíbí se jim, že se město zbavilo sociálních bytů.

Majitel opravuje tak rychle, jak se mu daří zbavovat se soudní cestou problémových nájemníků. Letos bude rekonstruovat další uvolněné domy. Z nich se vystěhovalo asi 60 rodin. „My tím, že jsme prodali ty objekty, jsme je nevyhodili na ulici. Teď záleží na novém vlastníkovi a nájemcích, které tam má, jak spolu dál budou vycházet,“ brání postup radnice starosta Sokolova Karel Jakobec (ODS).

Majitel domů Alexander Kendík připouští, že byty v opravených domech jsou pro původní nájemníky těžko dosažitelné: „Oni jdou samozřejmě z nájmu regulovaného, který tam je asi osm stovek za byt na měsíc, samozřejmě do nájmu, který je po rekonstrukci, to znamená, že mluvíme o nějakých 4 tisících korun.“

Romský aktivista Ladislav Bílý říká, že se sokolovská radnice zbavuje obtížně přizpůsobivých a sociálně slabších lidí na úkor jiných měst a vesnic. Tyto občany podle něj za spolupráce sociálních pracovníků a realitních makléřů město přesouvá čistě účelově – aby se jich zbavilo.

Kendík řekl, že jeho cílem je zbavit se ve všech jeho domech soudní cestou problematických nájemníků. Domy chce rekonstruovat a nabídnout za tržní nájemné.

Zdeněk Soukup

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon