Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Soud otevřel kauzu lidí viněných z podpory a propagace neonacismu

31. ledna 2012
Čtení na 4 minuty

Čtením obžaloby a výslechem obžalovaných dnes Obvodní soud pro Prahu 1 začal projednávat případ údajné podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Mezi osmi obžalovanými, kteří obvinění vesměs odmítli, jsou i lidé, kteří podle odborníků na pravicový extremismus a policistů patří ke špičkám české krajně pravicové scény. Soud dnes také zamítl žádost bývalého předsedy pražské organizace rozpuštěné Dělnické strany (DS) Patrika Vondráka na propuštění z vazby. Za mřížemi pobývá již zhruba rok.

Podle státní zástupkyně Zdeňky Galkové se osm lidí různou měrou podílelo na vylepování samolepek neonacistického Národního odporu a pořádání demonstrace na památku
padlých vojáků wehrmachtu a vzdání cti příslušníkům SS. Bývalou členku DS Michaelu Dupovou vedle toho obžaloba viní i z provozování webu Resistance Women Unity (RWU), podle policie jde o ženskou odnož NO, a podílu na organizaci koncertu takzvané white power music. Dupová je podobně jako Vondrák stále ve vazbě.

Protože obžalovaní podle Galkové páchali trestnou činnost jako členové organizované skupiny a “podobně účinným způsobem jako tiskem, filmem, rozhlasem a televizní”, hrozí jim tříletý až osmiletý trest.

Obžalovaným Vondrákovi, Dupové, Langovi, expředsedovi krajské organizace DS na Vysočině Milanu Hrochovi, bývalému členu DS Martinu Václavkovi a Danielu Zavadilovi obžaloba klade za vinu i organizování a pořádání shromáždění a pochodu 6. června 2009 v Jihlavě. Magistrátní úředník akci tehdy ukončil hned po jejím začátku. Byla nahlášena jako vzpomínkový pochod k uctění památky obětí druhé světové války, skutečným účelem bylo podle spisu uctění památky padlých vojáků wehrmachtu a vzdání cti příslušníkům SS. Akci podle obžaloby předběžně plánovali Hroch s Langem, na radnici akci nahlásil Zavadil, jeho zástupcem byl Václavek.

Lang vedle toho podle obžaloby zajistil i smuteční věnce a na akci vystupoval jako jeden z organizátorů. Dupová podle spisu po domluvě s Langem zajistila bubny a vyrobila smuteční věnec. Na shromáždění měli podle obžaloby vystoupit s projevy Herbert Schweiger, veterán z SS divize Leibstandarte Adolf Hitler, a rakouský nacionalista Gottfried Küssel. Do Česka je podle spisu pozval a dopravil Vondrák.

Lang dnes popřel, že akce měla za cíl uctít pouze válečné oběti z německé strany, prý šlo o všechny padlé. Přiznal, že zajistil smuteční věnce. Hroch dnes odmítl vypovídat. V přípravném řízení řekl, že účelem akce mělo být uctění obětí druhé světové války a že si není vědom toho, že by při ní někdo spáchal trestný čin. Dupová dnes uvedla, že akci neorganizovala ani se na ní nijak nepodílela. Vondrák zase popřel, že by do Jihlavy pozval Schweigera a Küssela i že by nějak organizoval jejich dopravu. Uvedl, že se akce neúčastnil.

Zavadil řekl, že pochod nahlásil na přání svého známého, o akci se prý pak již nestaral. Nejčastěji dnes z jeho úst zaznívala slova “Nevím” a “Už si to nepamatuji”. “Vzhledem k obžalobě se cítím nevinen,” řekl Václavek. Potvrdil, že se pod oznámení o akci podepsal jako Zavadilův zástupce.

Dupová sama čelí obžalobě z dalších dvou skutků. Podle spisu se podílela na vytvoření a zprovoznění webu Resistance Women Unity (RWU), podle policie jde o ženskou odnož NO. Obžaloba tvrdí, že byla administrátorkou stránek a umisťovala na ně články, které psala ona nebo jiní lidé. Texty přitom podle státní zástupkyně Zdeňky Galkové propagovaly a šířily nacistické a neonacistické ideje. Dupová dnes uvedla, že není administrátorem žádného webu. Znala prý sice přístupové údaje k stránkám RWU, žádné hnutí však prý přes web nepropagovala.

Vedle toho se podle spisu podílela na organizaci a pořádání koncertu takzvané white power music na podporu stíhaných a odsouzených neonacistů, který se odehrál v únoru 2009 v Srbech na Kladensku a zúčastnilo se jej asi 120 lidí. Podle obžaloby věděla, že při koncertu budou účinkující i přítomní šířit ideje nacismu a neonacismu a oslavovat NO. Dupová k tomu dnes řekla, že zajistila pronájem sálu a nic nezákonného prý toho večera nezaznamenala.

Lang, kterého odborníci na pravicový extremismus spojují s NO, se dnes podobně jako při minulém jednání, kdy jej soud propustil z vazby, i dnes kál. Řekl, že “za sebou spálil všechny mosty”.

Dalším z obviněných Vondrák je podle policistů jedním z čelních a nejaktivnějších představitelů neonacistického Národního odporu. Byl mimo jiné i spoluzakladatelem občanského sdružení Mladí národní demokraté, které se snažilo 10. listopadu 2007, v den výročí Křišťálové noci, uspořádat pochod pravicových radikálů pražským Židovským městem. Vedle něho a Dupové čelí obžalobě také expředseda krajské organizace DS na Vysočině Milan Hroch, který je podle policie rovněž jedním z nejaktivnějších představitelů Národního odporu.

S Národním odporem je podle odborníků spojen i Vávra, o němž se v poslední době mluvilo především kvůli tomu, že pozval do Česka bývalého vůdce Ku-Klux-Klanu Davida Duka. Vávra dnes připustil, že byl koncem 90. let radikálem, postupně se prý však umírňoval.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon