Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Soud začal řešit žhářský útok na Romy v ostravské osadě Bedřiška

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Za zavřenými dveřmi dnes senát ostravského krajského soudu začal projednávat žhářský útok na domek romské rodiny v ostravské kolonii Bedřiška. Na lavici obžalovaných usedla sousedka a její syn. Tomu ještě nebylo 18 let. Právě kvůli jeho nízkému věku je hlavní líčení neveřejné. Veřejné bude až vyhlášení rozsudku, řekla ČTK mluvčí soudu Barbara Plchotová.

Motivem žhářského útoku mohly být sousedské spory. Státní zástupkyně Brigita Bilíková nechtěla před začátkem procesu podrobnosti komentovat. Zopakovala jen, že rasový motiv se nepodařilo během vyšetřování prokázat.

Zahájení hlavního líčení sledoval i Dušan Podraný, do jehož domku zápalná láhev vletěla. “Nechápu, proč to udělali. Je to záhada. Nevidím důvod,” řekl ČTK. Dodal, že má strach o sousedku. “Bojím se, že dostane vysoký trest. O toho kluka se nebojím. Ten si zaslouží výjimečný trest,” řekl ČTK poškozený. Dodal, že podle informací, které v kolonii kolují, byl iniciátorem útoku právě syn obžalované ženy. “Ona se toho prý jen účastnila. Nechtěla, aby to udělal,” řekl.

Zmocněnec napadené rodiny Ladislav Baláž připouští, že by se právní kvalifikace případu mohla změnit. Podle něj nějaké důkazy o napojení mladšího z útočníků na extremisty existují. “Záleží na zvážení paní soudkyně, zda to bude sousedský vztah či z rasových pohnutek,” řekl s tím, že podle něj se jednalo v každém případě o pomstu.

“Chodili tam mladí holohlaví kluci, ale jestli to byli skini, to nevím. Syn sousedky ale tyto skupiny navštěvoval,” řekl Podraný. Podle něj se jeho manželka občas s obžalovanou pohádala. “Jednalo se především o maličkosti, že si někdo něco půjčil a nevrátil. Netuším, proč to mohli udělat,” řekl.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon