Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Spišský hrad prožil víkend s romskou kulturou a historií

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

V amfiteátru na Dolním nádvoří Spišského hradu o víkendu skončil 1.ročník romského festivalu hudby, tance, zpěvu, divadla a poezie. Festival pořádalo prešovské sdružení Jekhetane – Spolu a redakce časopisu Romano nevo ľil.

Milan Balog popsal atmosféru uplynulého festivalu na blogu internetového serveru SME slovy: “Dobre sa pozeralo, dobre sa počúvalo. Posledný tohtoročný letný deň sa prevalil do príjemného popoludnia a nízke lúče slnka kontrastovali s pestrofarebnými odevmi účinkujúcich, premiešaných s publikom. Tí, ktorí nie sú zaťažení predsudkami a dokázali sa otvoriť všetkým prúdom, ktoré vytryskli z tohto predstavenia, prežili naozaj krásny sobotný podvečer.”

Neobvyklou součástí festivalu bylo připomenutí historicky významného bodu v dějinách Romů na Slovensku. Divákům před očima běžela historická rekonstrukce okamžiku z 15.století, kdy v roce 1423 přijal císař Zikmund Lucemburský na Spišském hradě delegaci Romů. Jejich vůdci Ladislavovi tehdy vydal ochrannou listinu, kterou jim povolil svobodný pohyb po krajině, právo usazovat se a řídit se vlastními pravidly trestu a viny. Romové si památku na dávnou událost uchovali v několika jménech, např. Žigmund, Žiga, Žigo či Mižigár, kterými odkazují na císařovo dobrodiní.

Nebyl by to však romský festival, kdyby jeho podstatnou část nezaujímala hudba a tanec. Po dobu trvání festivalu se na hradě předvedly na dvě stovky účinkujících nejrůznějších žánrů. Romskou tradiční hudbu vystřídali tu klasická hudba, tu moderna, tu romští rappeři. Mezi nimi například Loľi ruža a Khamoro ze Spišského podhradí, Amari Luma z Jablonova, Somnakuňi khangľi z Markušovců, rudňanští Terne čhaja le čhavenca, Luna z Ružomberku, Kokavakere lavutara, prešovské kvarteto Holubovci, pěvecký sbor Cespom z Lučence, Tosara či Temeraf ze Sereďi.

Zklidnění i rozšíření obzorů na diváky čekalo v podobě literární sekce, četly se romské verše Dezidera Bangu, Kvety Berkyové a Joszefa Ravasze. Amaterský divadelní soubor Khamoro ze Spišského podhradí uvedl úryvky z muzikálu Cikáni jdou do nebe a taneční umění předvedla řada souborů z nedalekých měst a obcí.

Akce se konala pod záštitou místopředsedy vlády Dušana Čaploviče, finančně akci podpořilo Ministerstvo kultury ve spolupráci se Slovenským národním muzeem – Spišským muzeem v Levoči a romským periodikem Romano nevo ľil.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon