Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Společné vystoupení kapel !DelaDap a Gipsy.cz roztančilo návštěvníky festivalu United Islands

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Energická hodinová show kapel !DelaDap a Gipsy.cz roztančila návštěvníky sobotního festivalu United Islands v Praze. Vystoupení se neslo ve stylu romských skladeb a velkou přízeň diváků si získala maďarská zpěvačka Melinda Stojka.

Kapela !DelaDap vznikla jako projekt pražského romského DJe a producenta, ale také výtvarníka Stani Vany. Ke spolupráci si Vana přizval maďarskou zpěvačku Melindu Stojku a jejího krajana, jazzového pianistu a aranžéra Tibora Barkoczyho.

Jejich hudba vychází z romských kořenů, ale snaží se propojovat jednotlivé kultury a století. Po několika singlech vydali !DelaDap na podzim roku 2004 první album s 12 skladbami Cigani Ruzsa + Angelo. Následovaly tituly Dela Paji (2006) a Sara La Kali (2008). Na letošní léto chystají novinku Gipsy Kicks, nahrané v rozšířené a inovované sestavě a posouvající jejich projev k moderně chápanému popu.

Česká skupina Gipsy.cz ve své tvorbě kombinuje hip hop s tradiční romskou hudbou. Debutovou desku Romano Hip Hop vydala v roce 2006, druhé album Reprezent vyšlo o dva roky později. Formace získala mnoho prestižních ocenění jako například Anděl za rok 2006 v kategorii Objev roku, Skokan roku v anketě Český Slavík 2008 a dvakrát se zúčastnila i národních kol mezinárodní hudební soutěže Eurosong.

Letošnímu festivalu United Islands přeje i počasí. Návštěvníci se kromě poslechu hudby baví ve stanech, kde je pro ně například připraven fotbálek nebo různé hry. Organizátoři nezapomněli ani na výstřední adrenalinovou zábavu, kterou je aquazorbing přímo na Vltavě. Atmosféru open-air festivalu dotváří řada stánků s občerstvením nebo hudebními nosiči jednotlivých interpretů.

Pražský hudební festival United Islands nabízí různé hudební žánry a každý návštěvník si přijde na své. Mnoho z nich přichází i se svými dětmi, které se baví při pohledu na performery na chůdách, břišní tanečnice a další umělce.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon