Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Sporem romských rodin se má znovu zabývat krajský soud

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Loňským incidentem mezi romskými rodinami ve Smiřicích na Hradecku, při němž byl použit i granát, se má znovu zabývat prvoinstanční soud – tedy Krajský soud v Hradci Králové. Případ mu dnes vrátil k novému projednání Vrchní soud v Praze. Podle něj není jasné, kolik lidí mohl granát zabít a jak vůbec dospěl prvoinstanční soud k tomu, že obžalovaní chtěli někoho usmrtit.

Krajský soud v Hradci Králové uložil v souvislosti s případem za trestný čin obecného ohrožení Josefu Potočkovi a Patriku Vachovi 12,5 a 13 let vězení.

Podle spisu se v okolí místa dopadu granátu nacházelo zhruba 15 lidí. Pokud by funkční obranný granát podle znaleckého posudku explodoval, měla by zbraň smrtící účinky do vzdálenosti několika desítek metrů. Granát neexplodoval, protože neměl odjištěnu takzvanou dopravní pojistku. Podle rozhodnutí pražského vrchního soudu však není vůbec z rozsudku jasné, kolik lidí bylo tehdy na místě. “Někteří svědci viděli dvacet lidí, jiní tři,” řekl v odůvodnění rozhodnutí předseda senátu Jiří Zoula. Podle něj navíc neměl být pouze čten znalecký posudek ohledně možné exploze granátu, ale měl být předvolán k výslechu odborník.

Ozbrojen granátem byl podle soudu Vach. Potoček podle spisu granát na výzvu Vacha odjistil a odhodil. Potoček ani Vach se k hození granátu nepřiznali a svalovali vinu jeden na druhého.

“Mě tam jen kluci vzali, byl to jejich konflikt,” hájil se dnes Potoček. “Je mi líto, co se stalo. Byl jsem do toho nechtěně zatáhnut,” tvrdil soudu Vach.

Oba muži byli souzeni také za násilí proti skupině obyvatel, porušování domovní svobody a výtržnictví. Vach navíc ještě za nedovolené ozbrojování. V současnosti jsou také oba ve vězení za jiné trestné delikty.

Spolu s nimi byl prvoinstančním soudem souzen i Martin Huňák, který při útoku vykřikoval různé nadávky a urážky a do dveří domku bodl vidle. Krajský soud v Hradci Králové mu za to uložil podmíněný trest. Proti rozsudku se neodvolal, je pravomocný.

Huňák před prvoinstančním soudem vypověděl, že po vypití několika piv ve Smiřicích chtěli domluvit Romům, kteří v minulosti vyvolali několik incidentů.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon