Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Srbsko chce ztížit svým občanům - žadatelům o azyl - odchody do zemí EU

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Srbsko je nespokojené s odlivem svých občanů, žádajících o azyl v různých zemích EU. Podle vicepremiéra Božidara Djeliće jsou totiž takové žádosti vesměs neoprávněné a poškozují přibližovací proces země k EU. Vláda proto připravuje zákon, který by měl tento trend výrazně omezit.

Bělehrad chce o problematice jednat s unijními partnery a získat přesné údaje o počtech srbských žadatelů o azyl v jednotlivých členských zemích, uvedl Djelić. Podle unijního statistického úřadu Eurostat bylo za loňský rok v zemích EU podáno 257.000 žádostí o azyl, z toho 17.700 bylo od srbských občanů, což je sedm procent. Vesměs je to ale ze zištných důvodů – dostávat utečeneckou podporu v zemích, kde je poměrně bohatá. Srbská vláda proto zvažuje zařadit do novely zákona i možnost odebrat předběžně pas osobám, které ve státech EU zneužily azylové právo.

Agentura APA s odvoláním na oficiální zdroje napsala, že po zrušení vízové povinnosti mezi Srbskem a EU pro držitele biometrických pasů ke konci roku 2009 už Srbsko těchto pasů svým občanům vydalo na 3,5 milionu. Mezi žadateli o azyl se srbským občanstvím převažují Romové, Albánci z jižního Srbska a částečně i Bosňáci (Muslimové) ze srbského Sandžaku, který je hospodářskou krizí obzvlášť postižen.

Během celostátní policejní akce bylo minulý týden zadrženo 24 osob v souvislosti s vydáváním falešných osobních dokladů, mezi nimi i 16 policistů. Jak se zjistilo, zadržení vydávali takové dokumenty za příslušný úplatek i občanům Kosova. Tato nejmladší země Evropy má totiž liberalizaci vízových vztahů s EU zatím rozhodně v nedohlednu, poznamenala APA.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon