25. října 2020 (neděle)
svátek má Beáta

Stanovisko Ministerstva školství k rozsudku Evropského soudu

Praha, 14.11.2007 17:23, (ROMEA)

Reakce MŠMT na rozsudek velkého senátu Evropského soudu pro lidská práva ze dne 13. listopadu ve věci stížnosti D.H. a ostatní proti ČR

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhodl, že Česká republika musí zaplatit odškodné osmnácti bývalým žákům zvláštních škol za to, že porušila zákaz diskriminace stěžovatelů ve spojení s jejich právem na vzdělání. Každý ze stěžovatelů tak obdrží náhradu morální újmy ve výši 4000 euro, stát musí také uhradit soudní výlohy v celkové výši 10000 eur.

VIDEO
Diskuze o rozhodnutí Evropského soudu (ČT 24)
Česko prohrálo soud kvůli vzdělání Romů (ČT 1)

ČTĚTE TAKÉ
Průlomový verdikt: Romové byli diskriminováni v právu na vzdělání
DOCUMENT: GRAND CHAMBER JUDGMENT D.H. AND OTHERS v. THE CZECH REPUBLIC

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) nebude vydávat žádná podrobnější prohlášení do doby, než bude rozsudek soudu pečlivě analyzován. Rozsudek je pravomocný a Česká republika jej bude plně respektovat.

Pro vyjasnění případných nedorozumění během veřejné diskuze nad rozsudkem si MŠMT dovoluje upozornit na některá fakta:

- Zvláštní školy jako takové už v České republice neexistují.

- Nikdy nebylo možné umístit dítě do zvláštní školy bez souhlasu rodičů. Souhlas rodiče nebo zákonného zástupce byl vždy zákonnou podmínkou takového aktu.

- MŠMT se snaží všemožně podporovat integraci žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a vytváří vhodné podmínky pro jejich začlenění. To se týká všech dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, tedy i dětí mimořádně nadaných.

- V některých konkrétních případech však nelze vytvořit vhodné podmínky pro úspěšnou integraci dítěte. Pak mohou (ale nemusí) rodiče nebo zákonní zástupci dítěte využít třídu pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami, případně i základní školu speciální.

Domácí

Nenávistná hesla Sdružení Mostečané Mostu, říjen 2018 (koláž: Romea.cz)

Ústecký soud vyzval k ukončení politické činnosti spolek Mostečané Most. Chtěli „zřídit vesnici pro lůzu“

22.10.2020 11:03
Krajský soud v Ústí nad Labem vydal rozhodnutí, jímž upozornil spolek Sdružení Mostečané Mostu, že vyvíjí protiprávně činnost politické strany. Pokud toho spolek do 1 roku nezanechá, soud ho rozpustí.

Gyulla Banga

Hudebník Gyulla Banga: Také jsem psal, že COVID-19 je podvod. Potom, co jsem měl čtyřicítky horečky a nemohl vstát z postele, už mluvím jinak

21.10.2020 20:25
Pořád na Facebooku čtu, jak je onemocnění COVID-19 podvod, jak je ta nemoc smyšlená, že je to jen horší verze chřipky, nic jiného. Bohužel, musím vás zklamat. Ten virus existuje a opravdu je mnohem zákeřnější než běžná chřipka.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se 13. 10. 2020 setkala na půdě ministerstva s romskými ženami, které byly nezákonně sterilizované a dlouhodobě bojují za odškodnění. (FOTO: Veřejný ochránce práv)

Sterilizované ženy se setkaly s ministryní financí Alenou Schillerovou. Ta podpořila návrh na jejich odškodnění

21.10.2020 16:40
Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se minulý týden setkala na půdě ministerstva s romskými ženami, které byly nezákonně sterilizované a dlouhodobě bojují za odškodnění. Tématem schůzky bylo především sdílení osobních příběhů jednotlivých žen v návaznosti na návrh zákona o odškodnění obětí nezákonných sterilizací, který v Poslanecké sněmovně čeká na své projednání téměř rok.