18. ledna 2017 (středa)
svátek má Vladislav
romano vodi - předplatné

Stanovisko sdružení ROMEA ke "kauze Mikeš"

Praha, 14.4.2010 15:52, (ROMEA)

Návrh pana Mika týkající se pohádky o kocourovi Mikešovi považujeme především za úsměvný. Nicméně jsme nuceni se k němu vyjádřit, protože by v konečném důsledku mohl poškodit romskou komunitu jako celek. Titulky typu „Romům se nelíbí kocour Mikeš. Lada byl prý rasista“ naprosto odmítáme a upozorňujeme, že dopis s požadavkem stažení pohádkové knížky je čistě aktivitou pana Mika a jeho spřátelených sdružení. Nejedná se tedy o názor obecně sdílený romskou komunitou (žádná hromadná petice jej nedoprovází!), a tedy paušalizace není namístě.

Josef Lada, stejně jako spousta jiných autorů, užíval ve své tvorbě termín, jenž i samotní Romové považovali v dané době za neutrální. Nejde o to, teď přepisovat všechny tituly, které obsahují termín Cikán, ale diskutovat o kontextu, v němž vznikají díla nová. Nebudeme teď přece brojit proti hudebním skladbám či slavným filmům, jen nás mrzí, že této minikauzičce , je v médiích věnováno tolik prostoru. V konečném důsledku to totiž opravdu může jen dále jitřit vztahy mezi Romy a majoritou.

NEPŘEHLÉDNĚTE

Domácí, Mikeš

Peter Pollák a Igor Matovič na tiskové konferenci k představení návrhu romských hlídek ve vlacích na Slovensku. (FOTO: Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti)

Místo Kotlebovců by ve vlacích na Slovensku mohli hlídkovat Romové

17.1.2017 12:55
Hlídky krajně pravicové Lidové strany (LSNS) Mariana Kotleby ve vlacích na Slovensku pokračují i poté, co je slovenský parlament zakázal. Podle poslance Igora Matoviče z opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti by pořádek ve vlacích vyřešily hlídky romské.

Jožka Miker. (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Jozef Miker: Štve mě, když Romy proti migrantům verbují příznivci Dělnické strany

16.1.2017 16:35
Aktivista a dobrovolník Jozef Miker dnes poskytl serveru Romea.cz rozhovor, ve kterém vysvětlil, proč se zapojil do podpory akce Pochod pro Aleppo, která se snaží upozornit na válečný konflikt v Sýrii a problematiku přijímaní uprchlíků na evropském kontinentě. "Nemůžou přece nevidět, že když i my Romové jsme tu vnímaní jako cizinci i po 700 letech soužití, budou tu jako cizí element logicky vnímaní i oni," nechápe odmítavý postoj části Romů k migrantům Jozef Miker.

Ilustrační FOTO: Pixabay.com

Carmen Russo: Útěk za lepší budoucností a boj s rasismem v českých školách

16.1.2017 12:40
Skupinka amerických studentů, kteří absolvovali praxi u vydavatelství Přítomnost, hledala odpověď na zdánlivě obtížnou otázku: proč jsou někteří Češi tak otevřeně rasističtí?

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.