12. prosince 2017 (úterý)
svátek má Simona
Zprávy e-mailem - Nemáte čas číst naše zprávy každý den? Nechte si posílat souhrn toho nejdůležitějšího tak často, jak  chcete Vy.

Stanovisko sdružení ROMEA ke "kauze Mikeš"

Praha, 14.4.2010 15:52, (ROMEA)

Návrh pana Mika týkající se pohádky o kocourovi Mikešovi považujeme především za úsměvný. Nicméně jsme nuceni se k němu vyjádřit, protože by v konečném důsledku mohl poškodit romskou komunitu jako celek. Titulky typu „Romům se nelíbí kocour Mikeš. Lada byl prý rasista“ naprosto odmítáme a upozorňujeme, že dopis s požadavkem stažení pohádkové knížky je čistě aktivitou pana Mika a jeho spřátelených sdružení. Nejedná se tedy o názor obecně sdílený romskou komunitou (žádná hromadná petice jej nedoprovází!), a tedy paušalizace není namístě.

Josef Lada, stejně jako spousta jiných autorů, užíval ve své tvorbě termín, jenž i samotní Romové považovali v dané době za neutrální. Nejde o to, teď přepisovat všechny tituly, které obsahují termín Cikán, ale diskutovat o kontextu, v němž vznikají díla nová. Nebudeme teď přece brojit proti hudebním skladbám či slavným filmům, jen nás mrzí, že této minikauzičce , je v médiích věnováno tolik prostoru. V konečném důsledku to totiž opravdu může jen dále jitřit vztahy mezi Romy a majoritou.

NEPŘEHLÉDNĚTE

Domácí, Mikeš

Čeněk Růžička obdržel z rukou velvyslance USA Stephena Kinga cenu Alice Garrigue Masarykové (FOTO: Zdeněk Ryšavý)

videoVIDEO: Čeněk Růžička obdržel z rukou velvyslance USA cenu Alice Garrigue Masarykové

7.12.2017 17:53
U příležitosti výročí Mezinárodního dne lidských práv (10. prosince) předal ve čtvrtek 7. prosince velvyslanec USA Stephen King Cenu Alice Garrigue Masarykové předsedovi Výboru pro odškodnění romského holokaustu Čeňkovi Růžičkovi.

Fanoušci xenofobního Ortelu vyhrožují zpěváku Radku Bangovi (Koláž: Romea.cz)

Všechny černý svině na podpoře, tvoje "prarodiče měli zabít v tom táboře": Pokuta 100 korun, směšné tresty za výhrůžky smrtí a rasistické nadávky

7.12.2017 14:25
Tisíce nenávistných zpráv zaplavilo před rokem facebook romského zpěváka Radky Bangy poté, co zde vysvětloval svůj postoj při předávání cen Českého Slavíka. Banga tehdy na protest proti neonacistické minulosti zpěváka Tomáše Ortela, který získal dva stříbrné slavíky, opustil sál. Pisatelé mu pak v příspěvcích vyhrožovali smrtí. Po roce policejního vyšetřování zůstává většina pisatelů bez potrestání, padl jediný rozsudek a několik pokut.

Vojtěch Filip (KSČM) a Tomio Okamura (SPD)

Ředitelka Institutu Terezínské iniciativy píše Okamurovi a Filipovi: Neznáte historii tábora. Zvu vás, ráda vám vše vysvětlím

6.12.2017 15:50
Ředitelka Terezínské iniciativy Tereza Štěpková dnes pozvala předsedy SPD a KSČM Tomia Okamuru a Vojtěcha Filipa na komentovanou prohlídku místa bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku, kde nyní stojí vepřín. Reagovala tak na jejich vyjádření proti výkupu vepřína. "Z Vašich vyjádření vyplývá, že Vám není zcela jasné, jak a proč tento tábor fungoval. Rádi Vám tyto informace přímo na místě při komentované prohlídce areálu sdělíme, provedeme Vás oficiální expozicí Památníku Lety i místy, kde tábor skutečně stál," uvedla Štěpková v otevřeném dopise, který zpravodajský server Romea.cz zveřejňuje v plném znění.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.