27. dubna 2017 (čtvrtek)
svátek má Jaroslav
romano vodi - předplatné

Stanovisko sdružení ROMEA ke "kauze Mikeš"

Praha, 14.4.2010 15:52, (ROMEA)

Návrh pana Mika týkající se pohádky o kocourovi Mikešovi považujeme především za úsměvný. Nicméně jsme nuceni se k němu vyjádřit, protože by v konečném důsledku mohl poškodit romskou komunitu jako celek. Titulky typu „Romům se nelíbí kocour Mikeš. Lada byl prý rasista“ naprosto odmítáme a upozorňujeme, že dopis s požadavkem stažení pohádkové knížky je čistě aktivitou pana Mika a jeho spřátelených sdružení. Nejedná se tedy o názor obecně sdílený romskou komunitou (žádná hromadná petice jej nedoprovází!), a tedy paušalizace není namístě.

Josef Lada, stejně jako spousta jiných autorů, užíval ve své tvorbě termín, jenž i samotní Romové považovali v dané době za neutrální. Nejde o to, teď přepisovat všechny tituly, které obsahují termín Cikán, ale diskutovat o kontextu, v němž vznikají díla nová. Nebudeme teď přece brojit proti hudebním skladbám či slavným filmům, jen nás mrzí, že této minikauzičce , je v médiích věnováno tolik prostoru. V konečném důsledku to totiž opravdu může jen dále jitřit vztahy mezi Romy a majoritou.

NEPŘEHLÉDNĚTE

Domácí, Mikeš

Marian Kotleba. (FOTO: Wikipedia.org)

Facebook zablokoval několik stránek nenávistného uskupení Mariana Kotleby, včetně jeho vlastní stránky

21.4.2017 11:15
Před čtrnácti dny sociální síť Facebook zablokovala oficiální profil fašistické strany „Kotleba –Ľudová strana Naše Slovensko“, následovalo zablokování dalších stránek jeho podporovatelů, včetně profilu samotného předsedy strany Mariána Kotleby toto úterý.

--ilustrační foto--

Karel Holomek: Inkluze ve vzdělávání je totéž co rovnost

21.4.2017 11:00
Inkluze je široký a všeobsáhlý projekt začleňování dětí, které zatím nemohly být do hlavního vzdělávacího programu začleněny z nejrůznějších důvodů, a bylo nutno vytvářet další doprovodné programy, aby se tato nerovnost do nebe volající eliminovala.

--ilustrační foto--

Čtvrtletní zpráva o násilí z nenávisti: Maturitu neuděláš protože jsi Cikán, xenofobii posiluje Miloš Zeman i Stanislav Křeček

20.4.2017 12:30
V prvním čtvrtletí roku 2017 zaznamenala organizace In IUSTITIA celkem 22 incidentů z nenávisti, které se staly na území České republiky. Terčem různých forem předsudečného násilí se znovu stávali lidé z důvodu své národnosti, barvy pleti, bezdomovectví, politického přesvědčení a skutečného nebo domnělého náboženského vyznání. Mezi nejvíce ohroženými skupinami zůstávají podle Průběžné zprávy o předsudečném násilí/násilí z nenávisti Romové a muslimové. Obě skupiny se stali terčem nenávisti ve třech případech. Násilí z nenávisti bylo zaznamenáno především ve veřejném prostoru velkých měst a na internetu. Devět nenávistných útoků proběhlo v Praze a dalších pět útoků v Jihlavě.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.