21. dubna 2018 (sobota)
svátek má Alexandra

Stanovisko sdružení ROMEA ke "kauze Mikeš"

Praha, 14.4.2010 15:52, (ROMEA)

Návrh pana Mika týkající se pohádky o kocourovi Mikešovi považujeme především za úsměvný. Nicméně jsme nuceni se k němu vyjádřit, protože by v konečném důsledku mohl poškodit romskou komunitu jako celek. Titulky typu „Romům se nelíbí kocour Mikeš. Lada byl prý rasista“ naprosto odmítáme a upozorňujeme, že dopis s požadavkem stažení pohádkové knížky je čistě aktivitou pana Mika a jeho spřátelených sdružení. Nejedná se tedy o názor obecně sdílený romskou komunitou (žádná hromadná petice jej nedoprovází!), a tedy paušalizace není namístě.

Josef Lada, stejně jako spousta jiných autorů, užíval ve své tvorbě termín, jenž i samotní Romové považovali v dané době za neutrální. Nejde o to, teď přepisovat všechny tituly, které obsahují termín Cikán, ale diskutovat o kontextu, v němž vznikají díla nová. Nebudeme teď přece brojit proti hudebním skladbám či slavným filmům, jen nás mrzí, že této minikauzičce , je v médiích věnováno tolik prostoru. V konečném důsledku to totiž opravdu může jen dále jitřit vztahy mezi Romy a majoritou.

NEPŘEHLÉDNĚTE

Domácí, Mikeš

ROMEA spustila kampaň MÁM SEN! I HAVE A DREAM! na podporu romských studentů (Foto: koláž Romea.cz)

ROMEA přijala velkou výzvu. Spustila novou kampaň MÁM SEN! I HAVE A DREAM! na podporu romských studentů

19.4.2018 12:12
Organizace ROMEA spustila ve spolupráci s nadací Bader Philanthropies další kampaň na podporu studentů v rámci Stipendijního programu pro romské středoškoláky a studenty vyšších odborných a vysokých škol. Kampaň nese název MÁM SEN! I HAVE A DREAM! a jasně odkazuje na silný vzkaz bojovníka za lidská práva a klíčového představitele hnutí za zrovnoprávnění Afroameričanů Martina Luthera Kinga.

U Krajského soudu v Ústí nad Labem probíhalo 4. 4. 2018 hlavní líčení v případu sedmatřicetiletého Petra Bendy, který čelí obžalobě z loňské vraždy Roma na sídlišti v Chomutově. (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Přítelkyně zastřeleného Roma: Radek žil dobrý život a jeho život měl velkou cenu. Všechny naše plány se zhroutily

16.4.2018 10:53
Ústecký krajský soud začal na začátku dubna projednávat loňskou vraždu na sídlišti v Chomutově. Radka Š. tam třinácti ranami zastřelil Petr Benda, kterému hrozí až 20 let vězení. Zpravodajský server Romea.cz zveřejňuje vyjádření přítelkyně zastřeleného Radka.

V úterý 10. 4. 2018 došlo k napadení policejní hlídky v Krupce. (FOTO: repro Youtube.com)

videoPolicie: V Krupce na policejní hlídku neútočila skupina Romů ani po ní neházeli kameny, jak tvrdila některé média

13.4.2018 16:22
Policie obvinila dva muže v souvislosti s napadením policejní hlídky v Krupce na Teplicku. Informoval o tom dnes teplický policejní mluvčí Daniel Vítek, který zároveň uvedl, že nic nenasvědčuje tomu, že by se do fyzického napadání policistů zapojily další osoby. Dvoučlenná hlídka byla napadena v době vyšetřování dopravní nehody. Čtyřiapadesátiletému obviněnému, který je ve vazbě, hrozí čtyři roky vězení, sedmnáctiletému mladíkovi pak dvouletý trest. Nepotvrdila se tak tvrzení některých médií, že v Krupce na policisty útočilo 30 Romů, což vyvrátilo i video, které se objevilo na internetu.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.