Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Stát se chystá na antidiskriminační kampaň letos dát osm milionů

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Stát se letos chystá dát na kampaň proti diskriminaci osm milionů korun. Akce se nezaměří jen na bourání předsudků vůči cizincům a lidem jiné barvy pleti jako dosud, ale bude propagovat rovné šance pro všechny. ČTK to řekl koordinátor kampaně Czeslaw Walek z Úřadu vlády. V předcházejících třech letech dala vláda na boj proti rasismu každoročně čtyři miliony korun.

Kampaň je součástí programu Evropského roku rovných příležitostí pro všechny, který na letošek vyhlásila Rada EU. Český program by měl podle Walka zahrnovat tři kampaně, jednu regionální a dvě celonárodní. Součástí projektu budou i semináře, výzkum o zdravotně postižených či diskuse ve školách. Vzniknout by měl také podklad pro multikulturní výchovu. Zaměřit by se měl například na zvýšení tolerance k romským dětem. Vznikne také šest krátkých filmů o důvodech diskriminace.

Česko by na svou kampaň k Evropskému roku rovných příležitostí pro všechny mělo podle Walka z Bruselu získat asi 249.000 eur (zhruba sedm milionů korun). Podle Informační kanceláře Evropského parlamentu v ČR by mohlo dostat až 258.300 eur (asi 7,2 milionu korun). O podporu usilovalo téměř šest desítek projektů. Osm z nich česká strana předložila Evropské komisi, která by je měla posoudit a odsouhlasit.

Rada EU věnuje každý rok vybranému tématu od roku 1983. Chce tak upozornit na problémy a přispět k jejich řešení. Například rok 2003 se stal rokem zdravotně postižených, rok 2006 rokem mobility pracovníků.

Letošní Evropský rok rovných příležitostí pro všechny by měl být v Česku oficiálně zahájen na přelomu března a dubna. Odstartovat by ho měl eurokomisař Vladimír Špidla.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon