Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Stehlíková ustoupila od sbírky pro vystěhované Romy, odmitli ji

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Ministryně Džamila Stehlíková (SZ) upustila od svého nápadu uspořádat sbírku pro romské rodiny, které Vsetín loni vystěhoval do rozpadlých domů na Prostějovsko a Jesenicko. Vystěhovaní Romové totiž tuto finanční pomoc odmítli. Přislíbené peníze od politiků a dalších dárců by měly putovat na konto Výboru dobré vůle Nadace Olgy Havlové. ČTK o tom dnes informoval tiskový odbor úřadu vlády.

Vsetín, v jehož čele tehdy stál nynější vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL), vystěhoval Romy ze zchátralého pavlačového domu v centru loni v říjnu. Část rodin skončila v rozpadlých domech na Jesenicku a Prostějovsku, mají je Vsetínu 20 let splácet. Stehlíková původně chtěla pro Romy dotaci 1,5 milionu korun na opravy. Státní peníze ale nelze na soukromý majetek použít. Pak ministryně plánovala sbírku. Za vystěhování Romů Čunka ostře kritizovala, řešení prý přesunul na bedra jiné samosprávy. Vicepremiér jí vzkázal, že problému nerozumí. Oba ale tvrdili, že mezi nimi žádný spor není.

Vystěhované rodiny zájem ministryně ocenily. Nabízené peníze ale odmítly. V dopise Stehlíkové oznámily, že se snaží své bydlení opravovat a přizpůsobit se novému životu. Uvedly, že děti chodí do školky a jeden muž si i přes velkou nezaměstnanost v regionu našel práci
(kompletní znění dopisu
zde…
). Podle ministryně uvedené skutečnosti dokládají, že vystěhované romské rodiny nejsou nepřizpůsobivé. Míní, že tento fakt by měl být pobídkou pro politiky, aby problémy řešili na místě a “neznásobovali je vývozem do jiných lokalit”.

Podle některých aktivistů si vystěhovaní Romové přejí hlavně to, aby se mohli vrátit zpět do Vsetína. Podobně se nedávno vyjádřil i náměstek ministryně Pavel Hříbek. Některé rodiny prý již usilují o to, aby se mohly z půjček od města vyvázat a domy nemusely 20 let splácet.

Peníze do sbírky původně přislíbil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Na každou rodinu chtěl věnovat 10.000 korun. Stejně chtěla přispět i Stehlíková. Peníze od dárců hodlá nyní nasměrovat na konto “Dobra nikdy není dost” Výboru dobré vůle. Z něj pak mohou podporu v grantovém řízení získat potřební i organizace, které jim pomáhají. Čunek ve středu řekl, že do plánované sbírky pro romské rodiny nepřispěje. Dodal ale, že pokud by měla jasně stanovená pravidla, peníze by věnoval.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon