Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Stehlíková ve Vsetíně

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Do Vsetína už podruhé v krátké době přijíždí ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Opět zamíří do romské komunity na Poschle, aby posoudila, do jaké míry jsou stížnosti Romů na jejich neutěšenou situaci ve Vsetíně oprávněné. Ministryni a radní města čeká i další kolo jednání o osudu romské rodiny Tulejových, která se ze Vsetína vystěhovala ze Vsetína do zchátralého domku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku.

„Také se budeme zabývat dotacemi na činnosti terénních asistentů v romské komunitě, protože Vsetín nesouhlasí se snížením dotace,“ uvedla ministryně Stehlíková.
Tu ve Vsetíně zřejmě nečekají lehké chvilky. Z jedné strany zřejmě přijdou výčitky od radních, proč Úřad vlády zamítl žádost Vsetína o dotace na činnost terénních pracovníků v romské komunitě, nepříjemná slova ale uslyší i od samotných Romů, kteří opakovaně kritizují vsetínskou radnici za vystěhování na periferii města.
„Rozhodně se jí zeptám, proč musím platit drahou elektriku, proč bydlíme čtyři kilometry od centra města, proč mají někteří z nás plesnivé byty,“ prohlásil Radovan Kandráč. Džamila Stehlíková je připravena i na ostřejší debatu. „Myslím, že to bude v pohodě, vezu do Vsetína svůj kompletní tým. Máme ve Vsetíně tři témata, o kterých budeme jednat. Tulejovy, dotace a také obecnou debatu o integraci Romů do společnosti,“ uvedla Stehlíková.


NEPŘEHLÉDNĚTE


SPECIÁL:
Vsetín

Starostka Vsetína Květoslava Othová ji už před časem vyzvala, aby se vážně zabývala změnou vládní politiky vůči romské komunitě. „Připravujeme několik podnětů, které by mohly vést ke změnám sociální a dotační politiky státu v oblasti řešení romské problematiky,“ uvedl místostarosta města Lubomír Gajdušek.
Zatímco kvůli bydlení Romů na Poschle a dotacím na terénní pracovníky lze očekávat místy možná i ostřejší debatu, shoda se dá naopak čekat v případě jednání o osudu rodiny Tulejových. Ta se stala zřejmě nejznámějším symbolem stěhování vsetínských Romů. „Vsetín přislíbil, že finančně pomůže s opravou zchátralého domu, aby byl vůbec obyvatelný. V tomto se radnice zachovala správně a dobře,“ uvedla Stehlíková.

 Co řekla Stehlíková o bydlení v Poschle: Když jsem tam byla naposled, zdálo se vše v pořádku. Jen výjimečně si lidé na něco stěžovali. O dotacích na terénní pracovníky: Nevylučuji, že své stanovisko a rozhodnutí přehodnotíme. O rodině Tulejových: Vsetín tento problém řeší nadmíru dobře, mám pro město jen slova chvály.

Změní ministryně Džamila Stehlíková názor?

„Pokud by se nic nezměnilo, museli bychom terénní pracovníky propustit a program uzavřít. Doplácet další peníze už prostě nebudeme,“ uvedla starostka města Květoslava Othová.
Džamila Stehlíková však včera uvedla, že je ochotná o možnostech další podpory jednat.
„Vsetín se ozval jako jediné město, proto chceme vidět na vlastní oči, zda jsou terénní pracovníci opravdu potřební. Musíme mluvit s lidmi z neziskových organizací, městem i samotnými Romy. Vyloučit nelze ani změnu našeho stanoviska, je těžké od stolu v Praze rozhodovat,“ uvedla Stehlíková.
Ve Vsetíně žije přibližně pětisetčlenná komunita Romů. Jejich začlenění mezi majoritu se kromě městských terénních pracovníků věnuje i místní Charita, Diakonie, sdružení Elim nebo Vzdělávací a komunitní centrum Integra. Všechny tyto organizace město finančně podporuje ze svého rozpočtu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon