Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Sterilizace Romek na Slovensku

15. května 2012
Čtení na 1 minutu

Slovenský Ústavní soud přiznal odškodnění ve výši 50.000 slovenských korun (necelých 40.000 Kč) třem Romkám, které si stěžovaly na nedobrovolnou sterilizaci. Podle soudu krajská prokuratura v Košicích porušila jejich základní práva, když opakovaně zamítla stížnost kvůli zastavení vyšetřování jejich sterilizace. Prokuratura bude muset případ znovu otevřít. Vyplývá to z prosincového rozhodnutí soudu, které bylo zveřejněno na jeho internetových stránkách.

Ženy tvrdily, že byly v košické nemocnici sterilizovány v letech 1999 až 2002, aniž k tomu daly souhlas. Podnět k trestnímu stíhání dala v lednu 2003 sekce pro lidská práva a menšiny Úřadu vlády. Policejní vyšetřovatelka však stíhání zastavila s odůvodněním, že se trestný čin nestal. Ženy podaly stížnost, kterou však krajská prokuratura v Košicích v březnu 2004 zamítla. Postižení se proto obrátily na ústavní soud.

Soud již v červnu 2005 rozhodl, že prokuratura porušila práva žen tím, že nepřezkoumala věcnou stránku jejich stížnosti a zrušil její rozhodnutí. Krajská prokuratura však stížnost v obnoveném řízení zamítla jako neodůvodněnou. Ženy následně u ústavního soudu napadly i toto rozhodnutí.

V České republice se za sterilizaci bez pacientčina souhlasu musela omluvit Vítkovická nemocnice. Rozhodl o tom minulý týden Vrchní soud v Olomouci, který ale zároveň zamítl náhradu ve výši jednoho milionu korun, jež poškozená po nemocnici požadovala.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon