Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Strana Národní socialisté - levice 21. století chce bojovat proti sociálnímu vyloučení

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Národní socialisté-levice 21. Století (NS-LEV 21) na svých webových stránkách představují plán, jak bojovat se sociálním vyloučením. Dle vlastních slov a prohlášení na zmíněném webu si představitelé této nové strany (složené ovšem z několika ostřílených politiků) uvědomují : „jako jedna z mála politických stran v zemi, tíživost problému sociálního vyloučení, které negativně ovlivňuje životy mnoha lidí v celé České republice, především pak v bývalých průmyslových oblastech Ústeckého kraje.“

Program, jehož autorkou je Lucie Kokavcová a prezentuje jej s ní místopředsedkyně strany Tereza Holišíková, představily i na programovém semináři s názvem: „Boj proti sociálnímu vyloučení“. Ten strana v pondělí 23. ledna 2012 v Teplicích, aby představila řešení tohoto negativního fenoménu dnešní doby, jenž je součástí volebního programu národně socialistické strany.

„Sociální exkluzi vnímáme jako velmi složitý problém vyžadující komplexní řešení. Nelze navrhovat a aplikovat pouze krátkodobá populistická opatření.

Základem programu NS-LEV 21, ve kterém se věnujeme boji proti sociálnímu vyloučení, je prosazení změn ve čtyřech základních oblastech života, a to v oblasti zaměstnanosti, bydlení, vzdělání a bezpečnosti.

Pokládáme za nezbytně nutné vytvořit nová pracovní místa. Tohoto cíle chceme v případě podpory veřejnosti ve volbách dosáhnout například sanací podniků v průmyslových zónách a následným umožněním vstupu nových investorů, podporou vzniku sociálních firem, aktivní politiky zaměstnanosti či systému tzv. prostupného zaměstnávání.

V oblasti bydlení budeme prosazovat zajištění dostatečného počtu sociálních bytů a ostatních forem bydlení (např. azylových domů pro rodiny s dětmi), které vytvoří systém tzv. prostupného bydlení, což přispěje k řešení problematiky sociálně vyloučených lokalit.

Další podmínkou úspěchu našeho boje proti sociálnímu vyloučení je intervence do vzdělávání. Je nezbytně nutné podporovat předškolní vzdělávání sociálně vyloučených osob, vznik pozic asistenta pedagoga pro tyto žáky, podporovat sociálně právní, psychologický, speciálně pedagogický či právnický servis pro školy, kariérové poradenství či zajistit, aby sociálně vyloučení žáci zbytečně nenavštěvovali praktické (dříve zvláštní) školy.

Jelikož majoritní populace vnímá sociální vyloučení především jako bezpečnostní riziko, musí dojít k navýšení potírání trestné činnosti ve vyloučených lokalitách, navýšení počtu policejních hlídek v těchto oblastech, ale také podpoře informovanosti policistů o problémech sociálně vyloučených osob a prohloubení vzájemné důvěry mezi těmito dvěma skupinami.

Sociální vyloučení je v neposlední řadě často spojováno s romskou komunitou. Závažným problémem je neinformovanost o tomto etniku a s tím spojené předsudky majoritní části veřejnosti. Proto ve svém programu navrhujeme rovněž opatření věnující se této oblasti. Tím je zařazení kapitol o historii Romů v ČR a v Evropě do učebních osnov a podpora Romů prostřednictvím pracovních pozic ve veřejné správě, “ uvádí se v prohlášení doprovázející tento program.

Předseda strany Jiří Paroubek k tomu dodává, že boj proti sociálnímu vyloučení považuje za jednu z priorit strany. Podle něj je nutné dát Romům zejména práci.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon