Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Strážníci za týrání chlapce dostali dva roky

15. května 2012
Čtení na 2 minuty

Brněnský krajský soud zpřísnil dnes dvěma brněnským strážníkům trest za zbití a týrání čtrnáctiletého romského chlapce a udělil jim dvouletý nepodmíněný trest ve vězení. Muže potrestal v listopadu brněnský městský soud podmínkou. Proti tomu se odvolali nejen strážníci, kteří s trestem nesouhlasí, ale i žaloba. Odvolací krajský soud dnes dospěl k závěru, že tresty pro Pavla Trenze a Pavla Kypra jsou příliš mírné. Proto vynesl nový a přísnější verdikt.

Žaloba uvádí, že romský chlapec byl údajně členem skupiny, která loni v červnu obtěžovala syna jednoho ze strážníků a jeho kamarády. Strážník ve službě pak dva romské chlapce našel. Jednoho vysadil v ulici Cejl, druhého odvezl i s kolegou do lesa mezi brněnskými částmi Útěchov a Soběšice. Strážník hocha zbil a podle žaloby mu dvakrát k hlavě přiložil nenabitou služební zbraň, u níž zmáčkl kohoutek. Když se hoch pokusil o útěk, druhý strážník jej dostihl a předal kolegovi. Po mladíkovi chtěli, aby jim řekl jména přátel. Později jej propustili.

Strážníci tvrdí, že si hoch vše vymyslel. Usvědčují je ale získané důkazy. Jedním z nich jsou biologické stopy nalezené na služební zbrani policisty. Na pistoli se dostaly patrně ve chvíli, kdy mu ji strážník vkládal při výhrůžkách do úst.

Odvolací senát krajského soudu dnes jednoznačně uvedl, že listopadový trest pro strážníky v podobě dvouletého vězení podmíněně odloženého na pět let je nepřiměřeně mírný. Soudci řekli, že i kdyby byl chlapec členem skupiny výtržníků, “takto (tedy únosem, bitím a týráním) se spravedlnosti dobrat nelze”.

Součástí trestu je pro oba strážníky zákaz činnosti a nošení zbraně po dobu pěti let. K verdiktu se odsouzení nevyjádřili. Mohou si ale proti němu podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Případ strážníků odsoudili v minulosti členové Hnutí romského odporu. Organizace je tvořena třemi romskými uskupeními. Jejich představitelé v listopadu kritizovali postup Městského soudu v Brně, za to že vynesl pouze podmíněné tresty.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon