Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Svázané ruce české vlády

31. ledna 2012
Čtení na 4 minuty

Již deset let bojují čeští Romové o zpietnění míst, na kterých za II. světové války došlo k nacistické perzekuci Romů. Na jednom z nich v Letech u Písku se provozuje od sedmdesátých let 20. století vepřín, na druhém v Hodoníně u Kunštátu rekreační středisko.

Ze začátku považovali Romové za samozřejmé, že na místě utrpení i masové smrti nevinných dětí bude důstojný památník a na něm pamětní desky se jmény obětí. Doufali, že žáci a studenti budou navštěvovat tato místa a dostanou šanci seznámit se i s touto kapitolou českých dějin.
Prozatím se však žádná vláda ČR nedokázala vypořádat s tímto stavem tzv. dvojího metru. V Lidicích, kde zahynuly etnicky české oběti nacismu, v Terezíně, kde byli vyvražděni čeští Židé, a i na dalších místech připomínajících perzekuci některých skupin obyvatel, je stavba vepřína nemyslitelná.
Tam, kde leží Romové, má vláda jaksi svázané ruce.

Premiér Mirek Topolánek řekl na začátku března, že jeho vláda bude investovat do úpravy stávajícího pomníku, který byl odhalen v roce 1995 tehdejším prezidentem Václavem Havlem, 50 milionů korun. Údajně se dohodl o tomto záměru s jihočeskými Romy. Vepřín stojící na místě bývalého tábora nehodlá odstranit, protože na to vláda podle něj nemá.

Rudolf Tancoš, romský podnikatel, který na začátku roku na tomto projektu spolupracoval, na dotaz Výboru pro odškodnění romského holocaustu (VPORH) prohlásil, že nevěděl, co se skutečně stalo v Letech, a slíbil bývalým vězňům tábora a pozůstalým obětí tábora, že z projektu couvne.

VPORH vyzval 12. března 2007 vládu ČR, aby připravila zákon o pietní úpravě míst protektorátních koncentračních táborů pro Romy. Norma by měla podle romských aktivistů stanovit, že pietní upravení míst nacistické perzekuce Romů je ve veřejném zájmu. Usnadnila by tak prý majetkové vypořádání s majiteli a následné odstranění staveb. ČTK to řekl prezident výboru Čeněk Růžička.

Podle nového zákona totiž může stát objekty vyvlastnit, pokud je to ve veřejném zájmu. Účel vyvlastnění musí stanovit zvláštní zákon. „Takový zvláštní zákon defi nující zájem státu na pietní úpravě míst obou táborů česká a evropská společnost naléhavě potřebuje, ať již se podle něj bude něco vyvlastňovat, nebo nebude,“ uvedl výbor.
Záměr odstranění vepřína a vybudování skromného památníku podporuje Rada vlády pro záležitosti romské komunity. K odstranění výkrmny vyzval ČR před dvěma lety také Evropský parlament.

Podle historických pramenů prošlo letským táborem nejméně 1308 Romů, z nich 327 zahynulo a stovky vězňů byly převezeny do vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka. V Hodonínku u Kunštátu protektorátní úřady shromáždily nejméně 1375 osob, 207 z nich zemřelo a do Osvětimi bylo odvezeno přes 800 vězňů.
Jiří Pernes, český historik, k tomu píše: „Tyto krutosti se odehrály, nejsou výmyslem historiků a je třeba si je s pietou připomínat. (…) Většinová společnost žijící v České republice se nemůže tvářit, že se jí tato smutná kapitola jejích dějin netýká. Cikánské oběti německého holocaustu si zaslouží stejnou úctu a vzpomínku jako ty židovské.“ Stát s firmou AGPI, která vepřín vlastní, v minulosti vyjednával. Její vedení už dříve oznámilo, že je ochotno areál v Letech za náhradu opustit. Odkoupení by podle některých odhadů mohlo přijít až na miliardu korun. Tuto částku odborníci považují za přemrštěnou. Žádná konkrétní suma ale zatím zveřejněna nebyla. Podle výboru (VPORH) by stát měl nechat firmě postavit pár kilometrů od Letů vepřín nový. Nynější výkrmnu by měli ocenit nezávislí odborníci. „Rozdíl mezi pořizovací cenou nové farmy a cenou staré farmy by dofi nancovali vlastníci,“ navrhuje výbor. Toto řešení je podle něj „finančně podstatně méně náročné“ než vykoupení vepřína.

Ministryně Džamila Stehlíková uvedla nedávno, že na tento účel by se mohly sbírat soukromé peníze i z ciziny. Podle VPORH by do ní měl ale „zásadní částku“ vložit stát, po dobu pěti let by ji navíc měl každoročně zvyšovat. Další peníze by zajistily sbírky, a to i v zahraničí, uvádí výbor. „Finanční prostředky soustředěné ve fondu by mohly sloužit i pro případ, že by se stát s majiteli nedohodl a došlo by k vyvlastnění za obvyklou cenu,“ prohlásil VPORH.

Výbor pořádá od roku 1997 každoročně pietní akt v Letech. Na přelomu tisíciletí VPORH vytvořil a v Mirovicích u Písku postavil první romský pomník obětem nacismu v Čechách.

V minulých letech vytvořil a prezentoval různé výstavy k tematice romského holocaustu, např. i na půdě Evropského parlamentu v Bruselu. Na letošní září připravuje výbor výstavu s názvem „Zaniklý svět původních českých Romů a Sintů“, která bude zahájená 12. září ve Veletržním paláci Národní galerie.
Dlouhodobě VPORH připravuje založení Dokumentačního a vzdělávacího centra Romů v Praze.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon