Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Svitavští uctili památku zavražděného Otty Absolona

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Před budovou nádraží ve Svitavách se v sobotu po poledni sešly tři desítky lidí, aby pietním pochodem k hrobu zavražděného Otty Absolona veřejně vyjádřily solidaritu s pozůstalými a dalšími romskými spoluobčany, již musí dennodenně čelit neonacistickému nebezpečí. Nad hladkým průběhem aktu organizovaného místní skupinou organizace Československá anarchistická federace bdělo necelých dvacet policistů.

„Společně proti rasismu,“ nebo „Černí bílí spojme síly,“ hlásaly transparenty příchozích. „Přišli jsme podpořit boj proti fašismu a rasismu. V poslední době se opět zvedla vlna neonacistických aktivit, dochází k ústní i fyzické konfrontaci, po domech Romů jsou malovány grafiti,“ vyjádřil se jednadvacetiletý Honza, jeden z účastníků shromáždění. Samotných Romů ale dorazilo poskrovnu. Mezi nimi i jednapadesátiletý Absolon, jenž svou přítomnost vysvětlil slovy: „Přišel jsem s rodinou podpořit dnešní akci, protože je to velice vážná záležitost.“

Důvodem nízké účasti Romů mohly být mimo jiné obavy, že na veřejně ohlášenou akci dorazí přívrženci neonacistického hnutí. Necelá desítka se jich skutečně k budově nádraží přiblížila, při pohledu na policejní složky se však dala na ústup a další setkání nijak nenarušovala. „Myslím, že důvod, proč hodně Romů nepřišlo, je strach kvůli monitoringu neonacistů. Vzhledem k tomu, že zde Romové žijí, mohou se kdykoli potkat s těmi, kteří by je mohli napadnout,“ shrnul mluvčí akce devětadvacetiletý Michal.

Po úvodním slovu, v němž nechyběla kritika výroků místopředsedy Jiřího Čunka, antimultikulturního postoje premiéra Mirka Topolánka či nedávných slov senátorky Liany Janáčkové, se za dohledu policistů přítomní vydali k Absolonovu hrobu, kde byly položeny květiny a zapáleny svíčky. Poté pochod pokračoval na náměstí, kde bylo shromáždění u Morového sloupu ukončeno. „S účastí jsme spokojeni. Byli zde sympatizanti i místní lidé, kteří se zapojili a pomohli,“ zhodnotil mluvčí setkání. S průběhem pochodu byla z bezpečnostního hlediska spokojena i policie. „Dnešní akce proběhla zcela bez závad. Ani jsem nepředpokládal, že k incidentům dojde,“ sdělil ředitel svitavské policie Miroslav Brandejs.

Již o nadcházející sobotě se do Svitav chystají přijet přívrženci neonacistického hnutí a jako každý rok i letos při pochodu městem protestovat proti údajnému justičnímu omylu a odsouzení neonacisty Vlasty Pechance. Ten si za rasově motivovanou vraždu Otty Absolona z roku 2001 již čtvrtým rokem odpykává výjimečný sedmnáctiletý trest. V tento den se svitavští Romové raději neobjevují v ulicích města z obav před možnou konfrontací s neonacisty. I na tuto sobotu někteří z nich hodlají opustit město. Dle slov Miroslava Brandejse bude však i tato akce řádně zajištěna policejními složkami.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon