Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Táborák, nebo brigádu?

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Prázdniny se dají prožít různě, ale ať tak či tak, mít dva měsíce volno je prostě neuvěřitelná vymoženost, kterou zřejmě doceníme, až budeme muset coby zaměstnanci zvažovat každý den určené dovolené. Ach jo. Zatím ale máme to štěstí, že je prostě máme a díky nim i spoustu zážitků, na které budeme vzpomínat ještě dlouho. Jasně, že záleží na financích, rodině, kámoších, naší vlastní aktivitě i štěstí, jak proběhnout ale vždycky se dá něco vymyslet. Já na ty svoje letošní dva měsíce volna budu vzpomínat moc rád, to mi věřte, jsou protkány stanováním, bouřkami, romantikou zajímavými setkáními.
Jak jste prožili prázdniny? Kam se o prázdninách nejraději vracíte? Těšíte se vůbec do školy? A pracovali jste v létě někde? Pokud ne, máte ještě šanci začít v září, jak se v Našima očima dozvíte. O zážitky z dovolené, tábora, nebo i letní brigády se s námi podělte i vy, milí čtenáři, a to na adresách romea@romea.cz nebo na tomasbystry@seznam.cz! Těšíme se!

Tábor – „opruz“, nebo pohoda?

Jezdíte na letní tábory rádi, nebo dáváte raději přednost dovolené s rodiči někde u moře nebo na chatě? Mám plno kamarádů, kteří na tábory jezdí už odmalička a dnes na nich působí jako pomocní instruktoři, a to i bez nároku na jakýkoliv honorář. Těší se na ně celý rok a „táboráckou“ atmosféru vychutnávají, jak jen mohou. Druhá skupina mých kamrádů o prázdninách není na jakýkoliv režim zvyklá, a tudíž dětské letní tábory jakéhokoliv druhu nesnáší. Přijde jim přihlouplé poslouchat pokyny vedoucích i během dvouměsíčního volna, dost jsou na rozkazy zvyklí ze školy i z domova přes celý školní rok. Na tábory přestali jezdit buď už jako malé děti, anebo to raději nezkoušeli vůbec. Možná ale stojí za to na některý z táborů zajít. Poznáš tam mnoho „kámošů“, možná se naučíš samostatnosti a určitě si užiješ hodně legrace. Typů táborů je skutečně mnoho, záleží na tom, co tě nejvíce zajímá. Můžeš si vybrat tábor astronomický, jazykový, počítačový, sportovní, s koňmi, výtvarný, modelářský nebo třeba i taneční. Výběr je určitě pestrý. Na internetu nalezneš o letních táborech nespočet informací.

Co takhle „brigošku“? Firmy ztrácejí zájem!

O prázdninách dá někdo přednost naprostému odpočinku na chalupě, u moře nebo jen „pofl akování se“ po ulicích. Jiní upřednostňují finanční výdělek, a tak si během prázdnin seženou brigádu. Brigáda vám může přinést nejen peníze, ale když seženete místo v oboru, také užitečnou praxi. A pokud je s vámi firma spokojená, může se stát, že vám po ukončení studia nabídne trvalý pracovní poměr. I se sháněním brigád to ale není úplně jednoduché. Už v červnu jsou mnohá dobrá místa obsazená. Odborníci říkají, že pokud chcete vybírat z většího množství brigád, naplánujte si práci na srpen či září, nabídka volných míst je totiž větší. Navíc letos nový zákoník práce, platný od ledna, pěkně zkomplikoval studentům život. Zájemci o brigády mladší 18 let smějí podle něj pracovat maximálně šest hodin denně a ne více než třicet hodin týdně. V praxi to znamená, že firmy o mladé brigádníky ztrácejí zájem.

***

Kolik se orientačně platí za hodinu práce?

* asistentka 70-90 Kč/hod
* doplňování zboží 65-75 Kč/hod
* hosteska 100-180 Kč/hod
* úklid 65-75 Kč/hod
* skladové práce 65-80 Kč/hod
* telemarketing, průzkumy trhu 100-200 Kč/hod

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon