Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Taktika po vsetínsku

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Vsetínská radnice zveřejnila zajímavé odhalení vlastní neschopnosti. V tiskové zprávě, kterou prezentuje na oficiálním webu města, se otevřeně přiznala, že již několik let neúspěšně realizuje projekty na zaměstnávání Romů.

Uveřejnění tiskové zprávy má podle mě jasný politický cíl. Vsetínská starostka Květoslava Ottová z KDU-ČSL jde ve stopách svého politického vůdce Jiřího Čunka. Komunální volby se přece blíží. A tak se na radničním webu města Vsetín dozvídáme, jak Romové nechtějí pracovat. Co jiného si představit pod titulkem „Pracovat vydrželo jen pět Romů“? Jde o tiskovou zprávu o projektu s názvem Pracovní šance, v rámci něhož získalo zaměstnání v Technických službách Vsetín dvanáct Romů. Místo původně zamýšlených dvanácti osob ale po roce vydrželo pracovat jen pět.

Mluvčí radnice Eva Stejskalová v tom má naprosto jasno: „Pracovní morálka Romů se postupně snižovala a tak nyní, měsíc před ukončením projektu, v technických službách stále pracuje pouze pět ze zmíněné dvanáctky.“ Ovšem manažer projektu Vlastimil Fiala tvrdí následující: „Nízký počet těch, kteří vydrželi v práci, není pouze otázkou nízké pracovní morálky Romů, ale také skutečnosti, že někteří z nich si v průběhu projektu sami našli jinou práci. Na druhou stranu řadě z nich se kvůli současnému sociálnímu systému nevyplatilo pracovat, neboť jejich dávky překročily výši mzdy, kterou jsme jim mohli vyplácet.“ A to je přesně to, co vsetínský Čunek v sukních rád slyší a proč požaduje radikální změnu sociálního systému. Ano, toho sociálního systému, který od roku 1990 spoluvytváří její rodná KDU-ČSL. Klasický postup z dílny KDU-ČSL… Nejdříve si problém potichu vyrobíme a pak ho hlasitě začneme řešit.

Ano, sociální systém se musí změnit. Je demotivující, ale pokud ho chtějí populisticky měnit ti, co ho zavedli, tak by to měl být pro voliče jasný signál. Jistě si domyslíte, jaký.
Tisková zpráva pak končí neuvěřitelnou větou a důkazem o neschopnosti vsetínské radnice. „Vsetínská radnice ve spolupráci s technickými službami totiž realizuje podobnou aktivitu již několik let a vždy s podobnými zkušenostmi,“ stěžují si v tiskové zprávě nejvyšší vsetínští činitelé. Je až s podivem, že bývalý starosta tohoto města, zodpovědný nyní za ministerstvo pro místní rozvoj, má stále ještě ambici aplikovat svoje zkušenosti a svoji vizi řešení tzv. romské problematiky v celé ČR. Poněkud překvapující vzhledem k tomu, k čemu se vsetínští „hlavouni“ sami touto zprávou přiznali. Jinde to totiž kupodivu umějí lépe.

Například sdružení Upre Roma, které donedávna vedl současný ředitel Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Marek Podlaha. Upre Roma úspěšně zrealizovalo projekt Šance pro Romy. Pod vedením svého předáka Maria in Santi se skupině deseti lidí podařilo najít práci ve firmě na třídění plastových odpadů. Zaměstnavatel je s nimi plně spokojen, zůstanou zaměstnáni i nadále. Podařilo se to jen díky spolupráci komerční firmy s neziskovkou za podpory Olomouckého kraje. Cílem bylo zaměstnat deset Romů, což se stoprocentně podařilo. Obce o zaměstnání Romů z různých důvodů zájem neměly.

Anebo jiný příklad. Sdružení Liga Bruntál se před několika lety obrátilo na vedení radnice s nabídkou, že drobné opravy pro město zajistí právě vytvořená četa pracovníků, povětšinou z řad Romů. Za pouhé tři roky stihla tahle šikovná skupina lidí opravit na čtyři kilometry čtvereční plochy a loni už dokázala jako generální dodavatel stavět domy na klíč. Rodinný domek ve Starém Městě, administrativní budovu v Horním Benešově i třeba pekárnu v Plzni a další. Sdružení založilo Zelenou dílnu na recyklaci elektroodpadu. Ta nejdříve zaměstnala šestnáct mužů a žen, kteří nemohli najít práci hlavně kvůli svému zdravotnímu handicapu nebo pro svůj romský původ. Dnes už tam dělá čtyřicet lidí, z nich jsou dva na vozíčku. „Jsme sociální firma, a tady musí stát komunikace lidí na porozumění, jinak to nejde. Museli jsme zvládnout i jiné konfl iktní situace, když třeba investor odmítal, aby na jeho stavbě dělali Romové. Ale našli jsme řešení, protože i xenofobní zákazník může být dobrý zákazník,“ říká Jozef Baláž, romský poradce Městského úřadu v Bruntále a čestný předseda správní rady Ligy Bruntál.
Někde to prostě jde, ale musí se to umět… Tedy jestli opět nejde o taktiku, jak nejdříve něco neuvěřitelně pohanit a nastínit v co nejhorším světle a pak získat finanční prostředky na „zlepšení“ a politické body.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon