Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Taneční divadlo Ponec o víkendu rozproudí romská kultura

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Pražské divadlo Ponec, scéna pro současný tanec a pohybové divadlo, již tento víkend na svých prknech uvítá romské umělce prezentující vlastní kulturu. V rámci programu nazvaném Romano ilo – Romské srdce bude v průběhu pátečního a sobotního večera představena rozmanitost uměleckých počinů Romů z České republiky i Slovenska. Dvoudenní maraton připravilo nově vzniklé Sdružení na podporu romské kultury, jehož cílem je, jak ostatně sám název napovídá, zviditelnit romskou kulturu i za hranicemi České republiky a zvýšit její celospolečenské uznání.

„Chtěli bychom tímto představením ukázat, co Romové umí a dokáží. Ze všech částí romské kultury jsme proto vzali kus a začlenili ho do představení,“ upřesnil Romskému informačnímu servisu koncepci Martin Zoubek, spoluautor a režisér obou večerů.

Hudba a tanec, to jsou dva hlavní pilíře, na kterých odnepaměti stojí romská kultura. Patřičný prostor jim tedy bude patřit i na tomto festivalu. O hudbu se postará formace Bengas a kapela Jana Surmaje, skupina Mdance pak předvede tradiční i moderní taneční choreografie. Již méně se do povědomí veřejnosti dostává rodící se romská literatura. I zde bude mít proto své místo. První generaci autorů zde se svým průřezem díla zastoupí uznávaný básník a prozaik Emil Cina. Divadelní umění přijede ze Slovenska předvést také již léta zavedený a ojedinělý soubor Romathan. Do historie návštěvníky zavede expozice fotografií nazvaná Krásné časy, která poodhalí tradiční způsob života Romů z konce 19.století. Představení dětského souboru Cikne čhave nazvaném Indická svatba pak připomene mnohem dávnější, v lecčems ale dodnes patrnou, romskou minulost.

Sdružení na podporu romské kultury je zatím v plenkách. Nic mu však nebrání tomu klást si již nyní cíle ohledně toho, jak do budoucna dále přispívat ke zviditelnění kultury Romů. „Máme velké cíle, rádi bychom také dělali více představení a to nejenom v Praze. Do budoucna by bylo velmi zajímavé, kdyby v Praze vzniklo kamenné divadlo, kam bychom mohli přivážet zajímavé romské věci, aby lidé věděli, kde tento druh umění nalézt,“ prozradil na závěr Zoubek.

Oběma večery bude od 20 hodin provázet redaktor České televize Richard Samko.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon