Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Breivik požaduje okamžité propuštění z vazby, chystal útok na místní média.

06. února 2012
Čtení na 2 minuty

Norský atentátník Anders Behring Breivik požaduje okamžité propuštění z vazby. Svůj čin z loňského července, kdy zavraždil v Oslu a na ostrově Utöya 77 lidí, dnes označil podle agentury AFP za "preventivní útok proti vlastizrádcům".

"Nesouhlasím s uvězněním. Žádám, abych byl okamžitě propuštěn," prohlásil dvaatřicetiletý Breivik na soudním přelíčení, kde se rozhoduje o prodloužení jeho vazby.

Podle agentury AP se očekává, že mu soud vazbu prodlouží až do 16. dubna, kdy by měl začít soudní proces.

Pravicový extremista Breivik 22. července odpálil bombu před vládním komplexem v centru Osla a na ostrově Utöya střílel na účastníky mládežnického tábora. Zabil 77 lidí.

Ke spáchání útoků se již dříve přiznal, odmítá ale trestní odpovědnost. Tvrdí o sobě, že je velitelem organizace, která se snaží svrhnout evropské vlády a nahradit je jinými, které budou vypovídat z Evropy muslimské přistěhovalce.

Dnešní soudní přelíčení sleduje asi stovka příbuzných obětí loňského masakru. Jednání soudu získalo také velkou pozornost médií, protože na rozdíl od předchozích přelíčení dal Breivik souhlas s tím, že ho je možné fotografovat a natáčet.

Norský terorista Anders Behring Breivik, který loni v červenci v Norsku zabil v jednom dni 77 lidí, se také chystal zaútočit na místní média. Informovala o tom dnes norská veřejnoprávní televizní a rozhlasová společnost NRK s odvoláním na policejní výslechy zatčeného.

Dvaatřicetiletý násilník zvažoval možnost umístit bomby v sídlech NRK a novin VG a Aftenposten v norské metropoli. Breivik podle NRK považoval média a novináře za "velmi prioritní terč". Místa možných útoků objížděl na kole. Všiml si přitom například, kam novináři NRK chodili kouřit. Nakonec od plánu upustil, protože se mu zdálo jednodušší udeřit jinde.

Breivik 22. července nechal vybouchnout bombu před vládním komplexem v centru Osla a na ostrově Utöya střílel na účastníky mládežnického tábora. Zabil 77 lidí. Ke spáchání útoků se již dříve přiznal a nyní čeká ve vazbě na zahájení procesu, jež je plánováno na 16. dubna.

Podle informací příslušného soudu Breivik odsouhlasil, že ho budou moct média poprvé natáčet a fotografovat. Rozhodl se tak před pravidelným stáním k prodloužení vazby, které se bude konat v pondělí a kde vystoupí před fotografy těsně před zahájením líčení.

Pozůstalí obětí zásadně odmítají, aby byla Breivikovi věnována jakákoli dodatečná mediální pozornost. Přitom už dnes mnohá norská média zveřejnila dosud neznámé fotky atentátníka, které byly pořízeny bezprostředně po jeho zatčení na ostrově Utöya.

Mediální pozornost byla přitom jedním z bodů Breivikova manifestu zveřejněného souběžně s útokem, na kterém mu velmi záleželo. Chtěl získat co největší veřejnou pozornost pro svůj čin a upozornit na nenávist k islámu.

Minulý týden přitom vazební věznice spolu s Breivikovými právníky informovala, že atentátník hodlá natočit velký rozhovor s jedním významným zahraničním médiem ještě před začátkem procesu v dubnu. Jak ale připomíná agentura DPA, norský právní řád to umožňuje.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon