Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Tisková zpráva: Brněnští Romové vyzývají premiéra

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

V reakci na události 1. května 2011 v Brně a otevřený dopis došlo k mobilizaci brněnských Romů, kteří v necelých dvou měsících zorganizovali petici, kterou podpořilo svými podpisy 779 Romů a Neromů. Podepsané petiční archy společně s dopisem zaslala poštou 18. srpna 2011 skupina brněnských Romů premiérovi České republiky a předsedovi Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Petru Nečasovi.

Romové se ve své výzvě zmiňují o nečinnosti a alibistickém přístupu politických představitelů a úředníků na státní i lokální úrovni, o ekonomickém a společenském postavení Romů a žádají o praktické naplňování pěti konkrétních požadavků s právem na bezpečný a důstojný život.

1.Postavte se veřejně a účinně proti šíření nenávistných ideologií a akcí!

2.Využívejte svého práva rozpustit shromáždění za šíření nenávistných ideologií, zkoumejte i jejich skrytý účel! A neutrácejte zbytečně milióny za policejní akce – podporujte raději staré a nemocné!

3.Podporujte nabídku férového nájemného bydlení! Nechceme bydlet v ghettech – my jsme si je nevymysleli!

4.Nechceme žít z dávek, chceme pracovat – podporujte vytváření důstojných pracovních míst!

5.Učte naše děti v kvalitních a přátelských školách – ne v ghettech a praktických/speciálních školách!

Vytvořená petice, počet podporujících podpisů i slova paní Evy Malíkové, jedné z aktivních brněnských Romek, dokazují opravdový zájem z řad občanů České republiky tuto vážnou situaci řešit. „Nejde už jenom o slovo, Romové berou už vážně tuto situaci. Romové se nesmíří, aby byla tady příští rok další manifestace. Očekáváme od Rady, že se tím bude zabývat, že se tím budou zabývat i politikové, zejména pan Nečas, jako předseda Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Věříme, že se v tom udělají konkrétní kroky,“ uvedla paní Malíková.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon