Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Tisková zpráva: Organizace Český západ a Kotec spolupracují, klientům to přináší výhody

18. dubna 2012
Čtení na 3 minuty

Občanská sdružení Český západ a Kotec jsou dvě neziskové organizace, které pomáhají lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Tepelsku v Karlovarském kraji řešit jejich tíživé životní situace. Vzájemná spolupráce organizací přináší klientům komplexnost nabídky sociálních služeb v daném místě. Zatímco Český západ pomáhá lidem řešit jejich problémy zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou, Kotec se zas zaměřuje na návazné sociální služby – řešení situací týkajících se výchovy dětí. Součástí spolupráce jsou i odborné stáže a další vzdělávání se v oboru probíhající v rámci projektu „Český západ se vzdělává“.

„Český západ působí na Tepelsku v sedmi lokalitách, které zahrnují Novou Farmu, Služetín, Pěkovice a další. V nich se zaměřujeme na problematiku týkající se oblasti zaměstnávání, vzdělávání, bydlení, nebo zdravotní péče. Řešení některých případů nespadá do naší kompetence a pak lidi, kteří nás požádali o pomoc, odkazujeme na patřičné pobočky partnerské organizace Kotec,“ popisuje spolupráci Hana Šatrová z Českého západu. Mariánsko-lázeňská pobočka nabízí rodičům například pomoc při doučování dětí. V městě Teplá v bývalé budově ZŠ praktické provozuje jednou týdně nízkoprahový klub pro děti a mládež. Pomáhá také řešit rodinné vztahy, v poslední době např. svěření dítěte do péče prarodičů. Chebská pobočka se zas zaměřuje na pomoc lidem bez přístřeší a drogově závislým. „Český západ umí těmto lidem pomoci s řešením dluhů či právními záležitostmi, ale když jde například o testování na žloutenku typu C, odkazuje klienty na Kotec. Podobné je to, kdy se na nás obrátí maminka, že její dítě má ve škole problémy s učivem. Naše role pak je pouze zprostředkovat kontakt s Kotcem, který se na tuto oblast zaměřuje, a který se už postará o vše ostatní. Nyní se díky tomu pravidelně doučuje šest dětí z Nové Farmy a Pěkovic,“ popisuje konkrétní případy spolupráce Hana Šatrová.

Pracovníci Českého západu využívají i možnosti odborných stáží v Kotci, které přispívají ke zkvalitňování služeb poskytovaných klientům. Pracovnice Českého západu tak navštívily sídlo i nízkoprahové zařízení Kotce v Mariánských Lázních a pobočku v Chebu, kde se seznámily s provozem zařízení a měly možnost sdílet své pracovní zkušenosti. Společně se realizuje i kurz pro pracovníky v sociálních službách v rozsahu 150 hodin, který nyní navštěvují tři pracovnice z Českého západu.

Stáže a vzdělávání probíhá v rámci projektu „Český západ se vzdělává“, který pomáhá pracovníkům získat potřebnou kvalifikaci a další povinné vzdělání, jak to ukládá zákon o sociálních službách. Dosud to byl třeba kurz Arteterapie pro práci s dětmi, Předcházení syndromu vyhoření, Sebepoznání jako cesta k pochopení druhých, Sociální šetření v bytě klienta a další kurzy, které budou probíhat až do ukončení projektu v červnu následujícího roku.

Projekt „Český západ se vzdělává“ reg. č. CZ.1.04/3.2.01/19.00244, který probíhá od 1. 7. 2011 do 30. 6. 2013, podpořil Evropský sociální fond, Evropská unie, Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost. Podporujeme vaši budoucnost – www.esfcr.cz.  

Občanské sdružení Český západ působí v sociálně vyloučených lokalitách na Toužimsku a Tepelsku v Karlovarském kraji. Zde poskytuje sociální služby, nabízí vzdělávání, poradenství při zaměstnávání a právní poradenství, volnočasové programy a zapojuje občany do veřejného života. Pomáhá lidem řešit jejich tíživé životní situace zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou. Principem práce Českého západu je, že se snaží nedělat práci za druhé, ale podporuje lidi tak, aby postupně dokázali své osobní i společné problémy řešit vlastními silami a uměli brát své životy do vlastních rukou.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon