Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Tisková zpráva: ROMEA zahajuje projekt na pomoc obětem postihnutým porušováním lidských práv

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

1. července zahájilo občanské sdružení Romea roční projekt s názvem Medializace a prosazování lidských práv. Úzce bude spolupracovat s nevládní organizací In Iustitia, jejíž členové se dlouhodobě zabývají právní oblastí spojenou s porušováním lidských práv a diskriminací.


Cílem projektu je pomáhat osobám, které byly postihnuty nerovným přístupem, diskriminací či násilím z nenávisti. Kromě samotné snahy prosadit právo a domoci se spravedlnosti pro tyto osoby klade projekt důraz na medializaci případů. Jejím prostřednictvím chce sdružení vést společnost k citlivosti, netoleranci a ke kritice jakýchkoliv projevů porušování lidských a občanských práv.

Příslušníci menšin, zejména těch etnických a národnostních, jsou ve srovnání se členy majority častěji oběťmi jednání, které je v rozporu s právním řádem ČR, Listinou základních práv a svobod, apod. Jde přitom o úrovně od školství, trhu práce až po přístup samospráv (např. v oblasti bydlení), státních institucí (např. nečinnost orgánů činných v trestním řízení). Mnohem více otevřeně a neskrývaně vystupují vůči příslušníkům menšin některá ideologická hnutí, zejména ultrapravicová. Zvláště v posledních měsících jsme svědky jejich množících se aktivit, od zdánlivě nenápadných a společností tolerovaných pochodů až po útoky, mající za cíl fyzickou likvidaci některých osob.

Ve všech těchto kauzách jsou konkrétní oběti, které potřebují kvalifikovanou pomoc. Současně ale z ekonomických i dalších důvodů nemají šanci účinně se bránit a nuceně musejí takové jednání trpět.

Představovaný projekt proto nabídne obětem bezplatné jednorázové právní poradenství či dlouhodobou pomoc a tím vyšší pravděpodobnost dosáhnutí spravedlnosti v jejich konkrétním případě. Pro tyto účely bude zřízena bezplatná telefonní linka. Zvláštní zřetel bude kladen na monitorování chování místních samospráv a lokálních politiků, na chování příslušníků Policie ČR k menšinám, na oblast školství a trhu práce. Aby došlo k odhalení co největšího počtu protiprávního jednání, budou na projektu participovat romské i neromské nevládní organizace zaměřené na terénní či sociální práci, současně budou monitorovány média, blogy politiků, apod.

Vedle přímé právní pomoci obětem se budou konkrétní kauzy spolu s postupy jejich řešení zveřejňovat. To by mělo vést k zamezení opakování či snížení počtu obdobných kauz a ideálně i k netolerantnímu postoji společnosti k porušování lidských práv příslušníků menšin.

Monitoring ultrapravicové radikální scény stejně jako medializace případů, v nichž k porušování lidských a občanských práv dochází ze strany samospráv, státních institucí, ve školství či na trhu práce, patří v současné době k pilířům činnosti občanského sdružení Romea. V roce 2008 upozornilo na praktiky městské části Praha 6 v případu romské rodiny Badžových a o kauze dlouhodobě informovalo, stejně tak upozornilo na rasistické výroky senátorky Liany Janáčkové či se později začalo zaměřovat na aktivity ultrapravicových hnutí, jejichž dokumentace několikrát posloužila jako Policii ČR při vyšetřování.

Projekt je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon