12. července 2020 (neděle)
svátek má Bořek

Tiskové prohlášení ministra Kocába k veřejnému slyšení v Senátu

Praha, 21.5.2009 14:24, (ROMEA)

Důvodem mé neúčasti na veřejném slyšení senátního Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, "Pomáhá státu městům a obcím v boji s neplatiči?",
bylo absolutně nestandardní rozhodnutí veřejnoprávního média, ČT 24, vysílat toto veřejné slyšení živě.

V době permanentní předvolební agitky, kdy řada účastníků panelu usiluje o získání křesel buďto v Evropském parlamentu, nebo v české Poslanecké sněmovně, mi připadá, že svou účasti na takto přenášeném veřejném slyšení bych vstoupil do volební kampaně.

Navíc byl panel sestaven neproporcionálně. Jeden názorový proud, se kterým zásadně nesouhlasím a který je reprezentovaný primátorkou Řápkovou, byl zastoupen většinou řečníků a tímto byl dán tomuto proudu nadstandardní prostor ve veřejnoprávním médiu. Na této propagaci jsem se nehodlal podílet. Např. zástupci romské komunity, o které se jednalo zejména, nebyli přizváni vůbec.

Mé rozhodnutí umocnil i fakt, že celou akci svolala a jednostranně zaujatě řídila senátorka Janáčková, známá svými kontroverzními výroky s rasistickým podtextem. Urážky na moji adresu, které v průběhu semináře proběhly ze strany senátorky Janáčkové, mne ujistily, že jsem jednal správně.

Jelikož se ale jednalo o akci na půdě Senátu ČR, kterého si velmi vážím, rozhodl jsem se poskytnout účastníkům své stanovisko prostřednictvím své mluvčí a poradkyně, paní Lejly Abbasové, což považuji za naprosto legitimní přístup.

KAM DÁL?
Janáčková urážela Kocába, neodpustila si ani rasistickou poznámku na Abbasovou

Kocáb se odmítl podílet na mediální propagandě primátorky Řápkové a senátorky Janáčkové v Senátu

Domácí, Rasismus, Ivana Řápková, Liana Janáčková, Exekuce sociálních dávek

Dokumentární film LETY

videoV Kampusu Hybernská se bude promítat dokumentární film LETY. Následovat bude debata s Renatou Berkyovou

8.7.2020 16:44
Ve čtvrtek 16. července od 18 hodin se v Kampusu Hybernská bude promítat celovečerní dokumentární film LETY. Romští tvůrci ve filmu zachycují snahy mnoha aktérů o odstranění vepřína i přetrvávající debatu o historii místa tzv. cikánského tábora. Po promítání bude následovat debata se spoluautorkou dokumentu Renatou Berkyovou.

Stipendisté organizace ROMEA (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Nová výzva pro romské studenty středních a vysokých škol! ROMEA vyhlašuje stipendijní program pro rok 2020/21

19.6.2020 15:36
Romští studenti se mohou od pondělí 22. června do pátku 17. července hlásit o stipendium organizace ROMEA na školní, potažmo akademický, rok 2020/2021. Stipendijní program běží od roku 2016 a letos stipendiem podpoří 90 romských studentů středních, vyšších odborných a nově také vysokých škol. Do programu se mohou hlásit studenti prezenční i distanční formy studia a u vysokoškoláků v jakémkoli stupni bakalářského, magisterského i doktorského studia. Pro zájemce bude od pondělí na webových stránkách www.romskastipendia.cz otevřen elektronický formulář, prostřednictvím kterého budou moci studenti žádosti posílat.

Lubomír Volný a Miroslav Kalousek se ve sněmovně přetahovali o nápis All Lives Matter. Malá černošská holčička vysvětluje co znamená heslo Black Lives Matter (Koláž: Romea.cz)

Je heslo Black Lives Matter rasistické? Volný provokoval ve sněmovně, Kalousek zasahoval. Vysvětlení nabízí malá černošská holčička

7.7.2020 22:25
O rozruch ve sněmovním jednacím sále se dnes postaral nezařazený poslanec Lubomír Volný (Jednotní). Navrhoval, aby dolní komora vyslovila souhlas s výrokem prezidenta Miloše Zemana, že je heslo amerických protestů Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) rasistické.