18. ledna 2022 (úterý)
svátek má Vladislav

Tiskové prohlášení ministra Michaela Kocába k akci paní senátorky Liany Janáčkové v Senátu

Praha, 23.5.2009 8:46, (ROMEA)

V reakci na včerejší mediální bublinu, která byla „vypuštěna“ paní senátorkou Lianou Janáčkovou, na níž již navázalo několik představitelů českých měst, vydává ministr toto stanovisko.

Ministr si váží zájmu starostů o problematiku zadlužování, sociální tísně, kterou zažívají mnozí obyvatelé jim svěřených měst, a vůbec péče, kterou obcím věnují.

Ministr je připraven kdykoliv diskutovat se starosty, zástupci úřadů, policie, neziskových organizací a veřejnosti o této tematice. V jeho gesci je ale předně téma sociálního vyloučení a minorit. Jejich zájem a ochranu proto musí předně sledovat. Bezpečnost je úkolem rezortu vnitra, bydlení rezortu místního rozvoje, sociální služby řídí ministerstvo práce, hygienu ministerstvo zdravotnictví apod.

Ministr souhlasí s potřebou lepší koordinace činností státní správy a spolupráce mezi úřady při „trojkových obcích“ tak, jak to požadovali včera v Senátu starostové a zdůraznil senátor Čunek.

Ministr nemůže nést odpovědnost za celou státní správu. Vláda jeho úřadu uložila zpracovat Strategii boje proti sociálnímu vyloučení do konce roku. Ministr vytvořil tým významných odborníků na problematiku z řad vědců, zástupců měst v politice sociálního začleňování úspěšných, neziskových organizací a rezortů. Orientační termín dokončení je říjen 2009.

Ministr však není za žádných okolností ochoten propůjčovat svou osobu k politováníhodným mediálním kampaním. Akce, která včera v Senátu proběhla, měla bohužel přesně takový charakter. „Toto tak zvané veřejné slyšení bylo neobjektivní , protože nebylo obsazeno proporčně všemi stranami. Chyběly vesměs autority s názorem lišícím se od přítomných starostů; představitelé nestátních neziskových organizací, obyvatelé dotčených sociálně vyloučených lokalit. Navíc slyšení svolala pí. senátorka Janáčková, která prokazatelně v minulosti pronesla rasistické výroky na adresu Romů,“ řekl Kocáb.

Ministr pro lidská práva zůstal po dohodě předsedů politických stran ve vládě jako symbol. V naší mladé demokracii tak politická reprezentace vyjadřuje odpovědnost za lidi, kteří se bez ohledu na okolnosti dostali na samotný okraji společnosti.

KAM DÁL?
Kocáb na odstřel. Vrtět psem nestačí
Janáčková urážela Kocába, neodpustila si ani rasistickou poznámku na Abbasovou
Tiskové prohlášení ministra Kocába k veřejnému slyšení v Senátu