13. července 2020 (pondělí)
svátek má Markéta

Tiskové prohlášení ministra Michaela Kocába k akci paní senátorky Liany Janáčkové v Senátu

Praha, 23.5.2009 8:46, (ROMEA)

V reakci na včerejší mediální bublinu, která byla „vypuštěna“ paní senátorkou Lianou Janáčkovou, na níž již navázalo několik představitelů českých měst, vydává ministr toto stanovisko.

Ministr si váží zájmu starostů o problematiku zadlužování, sociální tísně, kterou zažívají mnozí obyvatelé jim svěřených měst, a vůbec péče, kterou obcím věnují.

Ministr je připraven kdykoliv diskutovat se starosty, zástupci úřadů, policie, neziskových organizací a veřejnosti o této tematice. V jeho gesci je ale předně téma sociálního vyloučení a minorit. Jejich zájem a ochranu proto musí předně sledovat. Bezpečnost je úkolem rezortu vnitra, bydlení rezortu místního rozvoje, sociální služby řídí ministerstvo práce, hygienu ministerstvo zdravotnictví apod.

Ministr souhlasí s potřebou lepší koordinace činností státní správy a spolupráce mezi úřady při „trojkových obcích“ tak, jak to požadovali včera v Senátu starostové a zdůraznil senátor Čunek.

Ministr nemůže nést odpovědnost za celou státní správu. Vláda jeho úřadu uložila zpracovat Strategii boje proti sociálnímu vyloučení do konce roku. Ministr vytvořil tým významných odborníků na problematiku z řad vědců, zástupců měst v politice sociálního začleňování úspěšných, neziskových organizací a rezortů. Orientační termín dokončení je říjen 2009.

Ministr však není za žádných okolností ochoten propůjčovat svou osobu k politováníhodným mediálním kampaním. Akce, která včera v Senátu proběhla, měla bohužel přesně takový charakter. „Toto tak zvané veřejné slyšení bylo neobjektivní , protože nebylo obsazeno proporčně všemi stranami. Chyběly vesměs autority s názorem lišícím se od přítomných starostů; představitelé nestátních neziskových organizací, obyvatelé dotčených sociálně vyloučených lokalit. Navíc slyšení svolala pí. senátorka Janáčková, která prokazatelně v minulosti pronesla rasistické výroky na adresu Romů,“ řekl Kocáb.

Ministr pro lidská práva zůstal po dohodě předsedů politických stran ve vládě jako symbol. V naší mladé demokracii tak politická reprezentace vyjadřuje odpovědnost za lidi, kteří se bez ohledu na okolnosti dostali na samotný okraji společnosti.

KAM DÁL?
Kocáb na odstřel. Vrtět psem nestačí
Janáčková urážela Kocába, neodpustila si ani rasistickou poznámku na Abbasovou
Tiskové prohlášení ministra Kocába k veřejnému slyšení v Senátu
Kocáb se odmítl podílet na mediální propagandě primátorky Řápkové a senátorky Janáčkové v Senátu

Domácí, Liana Janáčková

Dokumentární film LETY

videoV Kampusu Hybernská se bude promítat dokumentární film LETY. Následovat bude debata s Renatou Berkyovou

8.7.2020 16:44
Ve čtvrtek 16. července od 18 hodin se v Kampusu Hybernská bude promítat celovečerní dokumentární film LETY. Romští tvůrci ve filmu zachycují snahy mnoha aktérů o odstranění vepřína i přetrvávající debatu o historii místa tzv. cikánského tábora. Po promítání bude následovat debata se spoluautorkou dokumentu Renatou Berkyovou.

Stipendisté organizace ROMEA (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Nová výzva pro romské studenty středních a vysokých škol! ROMEA vyhlašuje stipendijní program pro rok 2020/21

19.6.2020 15:36
Romští studenti se mohou od pondělí 22. června do pátku 17. července hlásit o stipendium organizace ROMEA na školní, potažmo akademický, rok 2020/2021. Stipendijní program běží od roku 2016 a letos stipendiem podpoří 90 romských studentů středních, vyšších odborných a nově také vysokých škol. Do programu se mohou hlásit studenti prezenční i distanční formy studia a u vysokoškoláků v jakémkoli stupni bakalářského, magisterského i doktorského studia. Pro zájemce bude od pondělí na webových stránkách www.romskastipendia.cz otevřen elektronický formulář, prostřednictvím kterého budou moci studenti žádosti posílat.

Lubomír Volný a Miroslav Kalousek se ve sněmovně přetahovali o nápis All Lives Matter. Malá černošská holčička vysvětluje co znamená heslo Black Lives Matter (Koláž: Romea.cz)

Je heslo Black Lives Matter rasistické? Volný provokoval ve sněmovně, Kalousek zasahoval. Vysvětlení nabízí malá černošská holčička

7.7.2020 22:25
O rozruch ve sněmovním jednacím sále se dnes postaral nezařazený poslanec Lubomír Volný (Jednotní). Navrhoval, aby dolní komora vyslovila souhlas s výrokem prezidenta Miloše Zemana, že je heslo amerických protestů Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) rasistické.