Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

U Neapole podpálen prázdný romský tábor

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Již dva týdny prázdný romský tábor na předměstí Neapole dnes podpálili neznámí žháři. Informovala o tom agentura ANSA. Tábor jeho obyvatelé ze strachu opustili poté, co byl nedávno vypálen tábor Romů rozkládající se v blízkosti. Sílící útoky na imigranty v Itálii odsoudila již Evropská unie a pranýřuje je rovněž italská katolická církev. Jednat o této problematice bude příští týden v Římě rumunský ministr zahraničí Lazar Comanescu.

“Takové násilí nelze než odsoudit,” řekl dnes v Římě neapolský arcibiskup, kardinál Crescenzio Sepe. Zdůraznil, že po dlouhá léta navštěvovala takové tábory pouze církev, a odsoudil to, jak úřady zanedbávají okrajové čtvrti jako je Ponticelli, předměstí s 55.000 obyvateli, kde byly v polovině května vypáleny dva romské tábory. Tehdy šlo o reakci obyvatel Neapole na pokus mladé Romky o únos malého dítěte. Od té doby bylo v Ponticelli vyklizeno sedm romských táborů.

Čtyři hasičské vozy dnes likvidovaly požár, který vznikl ze zatím neznámých důvodů. Možná, že jeho cílem bylo zabránit jeho obyvatelům v návratu, napsala agentura ANSA.

Rumuni, především rumunští Romové, se setkávají se silným odporem italského obyvatelstva, které je považuje za hlavní příčinu zvýšené zločinnosti v Itálii.

V Itálii žije podle oficiálních údajů na 324.000 Rumunů, ale katolická organizace Caritas odhaduje jejich počet na 556.000. Apeninský poloostrov zaznamenal zvýšený příliv Rumunů do té doby, co Rumunsko v lednu 2007 vstoupilo do Evropské unie.

Rumunsko dnes oznámilo, že ministr zahraničí Lazar Comanescu má příští týden v Římě o této otázce jednat se svým italským kolegou Frankem Frattinim. Přesné datum nebyl oznámeno.

Vlnu rasismu vůči imigrantům v Itálii dnes kritizovala italská sekce organizace Amnesty International a vyjádřila obavy, aby se země nestala pro Romy a Rumuny nebezpečnou.

Znepokojení nad situací kolem zejména rumunských imigrantů v Itálii vyjádřila i Evropská unie.

Italská pravicová vláda premiéra Silvia Berlusconiho minulý týden ohlásila opatření proti imigrantům, která obsahují i nově definovaný trestný čin ilegální imigrace, za který lze poslat provinilce do vězení. Hodlá zpřísnit i sazby za trestné činy, jichž se dopustí nelegální imigranti. Evropská unie dala již najevo obavy, že takový postup by mohl v Itálii vést k silné explozi rasismu.

Vůdce opozice Walter Veltroni dnes v rozhovoru pro list Corriere della Sera pravici obvinil, že vyhrála volby tím, že využila strachu obyvatel z imigrantů, především z Romů. To se však vládě podle něho vrátí jako bumerang.

“Nikdy jsem nebyl tak znepokojen: sociální a osobní pocit nebezpečí jsou směrovány k sociálnímu egoismu, na úkor principu solidarity,” prohlásil Veltroni. Uvedl, že začíná platit heslo, aby si každý sám zjednal spravedlnost, a vyjádřil obavy, že situace se vládě vymyká z rukou. “Pak se nemůžeme divit, když individua s hákovými kříži rozbíjejí výklady obchodů, které vlastní imigranti,” zdůraznil Veltroni.

V sobotu dvacítka maskovaných útočníků vyzbrojených železnými tyčemi a klacky zaútočila na několik obchodů na předměstí Říma, které patří imigrantům z Bangladéše a Indie.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon