Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Uctění památky Otty Absolona

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Bude tomu šest let, co svitavský Rom Otta Absolon padl nožem neonacisty na místní diskotéce. Za tuto rasově motivovanou vraždu byl odsouzen svitavský recidivista a nazi-skinhead Vlasta Pechanec. Celou tu dobu se spekuluje o justičním omylu a zdá se, že nebylo dostatek důkazů prokazujících Pechancovu vinu. Každoročně tedy Svitavami pochodují naštvaní neonacisté a dovolávají se spravedlnosti. Romské komunitě a pozůstalým zavražděného tedy nezbývá nic jiného, než každoročně v den úmrtí svého bratra, syna a kamaráda opustit město a vyhnout se konfliktu se stohlavým nacistickým davem.

Oběť nebo vrah?
Pechanec, Pechanec… Vše se točí kolem jediné osoby. Byl skutečně vrahem? Běhá někde na svobodě skutečný vrah? Nehodláme se zabývat podobnými otázkami. Pechanec byl proslulý terorizováním svitavských Romů a alternativní mládeže, už jednou seděl za pobodání Roma, který tento incident naštěstí přežil. Pechanec se v konfliktních situacích choval jako neřízená střela – nepřemýšlel, všude kolem bylo temno a před sebou měl jediný cíl, který musel zničit. Svitavy si skutečně oddechly a ještě dalších 11 let budou dýchat volněji, dokud se nevrátí z basy neonacista Vlasta Pechanec.

Solidaritu s Romy!
Nemělo by se zapomínat na podobné události. Je nevyvratitelné, že Otta Absolon zemřel kvůli tomu, že byl Rom. Jediný motiv této vraždy byla odlišná barva pleti. Je více než absurdní, že se svitavští Romové musejí v den výročí vraždy schovávat, na druhou stranu ale chápeme strach z nacistického násilí a tak jsme pietní průvod svolali již týden před 21. červencem. Dokažme Romům, že stojíme na stejné straně barikády a máme sílu zastavit neonacistické násilí. Společně s pozůstalými a s romskou komunitou uctíme květinami a zapálením svíček památku Otty Absolona. Vyzýváme všechny lidskoprávní aktivisty a aktivistky, všechny antifašistky a antifašisty, aby se připojili k této pietní akci.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon