Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Ukrajinská menšina v ČR roste, za pět let se zvětšila o třetinu

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Podle Ministerstva vnitra se ukrajinská menšina v Česku v posledních letech rychle rozrůstá. Za posledních pět let se počet jejích příslušníků, kteří v zemi trvale žijí, zvedl o třetinu. Zatímco v roce 2007 mohlo v ČR natrvalo zůstat zhruba 32.600 lidí z Ukrajiny, loni na konci listopadu mělo povolení k trvalému pobytu téměř 50.100 Ukrajinců a Ukrajinek. Vyplývá to ze statistik ministerstva vnitra. Celkem v zemi legálně pobývalo 106.040 Ukrajinců.

Povolení k přechodnému pobytu totiž mělo 55.988 občanů Ukrajiny a trvale jich v zemi mohlo žít přesně 50.052. O udělení trvalého pobytu mohou žádat cizinci po pěti letech legálního přechodného pobytu v zemi. Celkem 35.409 ukrajinských mužů a žen pak mělo v ČR na konci listopadu zaměstnání. Další dospělí tu podnikají či studují. Podle výsledků sčítání lidu bylo koncem března v ČR 117.810 Ukrajinců.

Podle vládní zprávy o situaci národnostních menšin za rok 2010 se obyvatelé Česka na Ukrajince a Rusíny dívají už jinak než před pár lety. “Majoritní společnost je už většinou paušálně neřadí k ‘mafiánským’ gangům, podobné předsudky se vyskytují jen ojediněle a jsou určitě řidší než například v 90. letech. Postoje k přistěhovalcům a pracovníkům z Podkarpatí jsou obecně vstřícnější než k jiným. Zřejmě se na tom podepsala jejich dobrá pracovní morálka, často i vyšší kvalifikace,” uvádí vládní zpráva.

Česko patřilo k zemím, do nichž mnozí lidé z Ukrajiny zamířili za prací či lepším životem. Právě na východě chtěla vláda získat v době ekonomického růstu další síly a kvůli stárnutí české společnosti případně i budoucí obyvatele ČR. Příliv migrantů stopla ekonomická krize. Zatímco na konci roku 2008 české podniky a instituce měly skoro 81.100 ukrajinských zaměstnanců a zaměstnankyň, loni v listopadu jich bylo už jen 35.400.

Podle vládní zprávy kvůli krizi mnozí ukrajinští migranti práci ztratili a mají existenční problémy. Někdy dokonce sklouznou do ilegality. “Přitom jde často o lidi, kteří se chtějí trvale usídlit v ČR, založili si tu existenci, zabydleli se, jejich děti tu chodí do školy,” podotýkají autoři zprávy.

Ukrajinci vnímají Česko i jako bezpečnou zemi a hledají tu útočiště. O mezinárodní ochranu od roku 1990 do konce roku 2010 požádalo 13.804 občanů Ukrajiny. Do konce loňska azyl dostalo 171 z nich. Předloni o mezinárodní ochranu požádalo 115 Ukrajinců a Ukrajinek. Tvořili tak nejpočetnější skupinu žadatelů, představovali skoro 14 procent z nich.

Ukrajinská menšina patří v Česku k uznávaným, historickým, tedy dlouhodobě usazeným minoritám. Pozice těchto lidí a veřejné mínění se výrazně zhoršilo v první porevoluční vlně s příchodem imigrantů. Postupně se ale mínění lidí mění.

Ukrajinská menšina má svou zástupkyni také v radě vlády pro národnostní menšiny. V ČR působí čtyři hlavní ukrajinské organizace a několik dalších menších. Pořádají kulturní akce. Vydávají také dva časopisy. Na ně získaly v roce 2010 podle vládní zprávy dotace celkem 1,64 milionu korun. Na své projekty pak od měst dostaly zhruba 123.000 korun a od ministerstev školství a kultury 2,39 milionu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon