Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Úřady zakázaly v Bělehradě průvod homosexuálů

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Srbská policie včera v Bělehradě zadržela šest osob a zároveň zabránila shromáždění proruské krajně pravicové organizace hrozící pálením vlajky EU a popliváním portrétu velvyslance USA v Srbsku. Stalo se tak v den, kdy se v srbské metropoli měl konat průvod homosexuálů. Úřady jej však zakázaly právě v obavách před protiakcemi pravicových radikálů.
Podle agentury AP dnes byla v Bělehradě v hojném počtu přítomna policie, aby zabránila jak manifestaci gayů, tak protestu jejich odpůrců, a to z obavy, že by se zvrhly v násilnosti. Zákaz vyvolal ostrou kritiku srbské vlády v Srbsku i ve světě.
Srbské úřady loni po silném tlaku EU průvod stovek lesb a gayů v centru Bělehradu povolily. Extremisté se však pustili do pouličních bitek s policií, zapálili několik budov a bylo vyrabováno několik obchodů.
Policejní mluvčí Srdjan Grekulović uvedl, že dnes bylo zadrženo šest extremistů v maskách a s baseballovými pálkami. Policie kromě toho zabránila protestní akci extremistů na kopci Avala u Bělehradu.
Srbský ministr vnitra Ivica Dačić odůvodňoval zákaz víkendových akcí mimo jiné tím, že radikálové chtěli v okrajových částech Bělehradu zakládat požáry, aby policejní síly odlákali z centra města. Rovněž prý chtěli unést městský linkový autobus. “Desítky velvyslanectví, rezidencí a státních úřadů byly ohroženy. Pravicoví radikálové přitom vědomě počítali s lidskými oběťmi,” tvrdí ministr.
Organizace Amnesty International však hovoří o “černém dnu pro lidská práva v Srbsku”, protože stát prý zákazem homosexuálního průvodu ustoupil extremistům.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon