Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Útok v Bedřišce byl zákeřnější než ve Vítkově, v láhvi byl éter

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Výsledky policejních expertiz potvrdily, že v zápalné láhvi při útoku na dům Romů v ostravské kolonii Bedřiška byl diethylether, což je vysoce hořlavé rozpouštědlo používané například v laboratořích. ČTK o tom informovala mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Dosud neznámý útočník zápalnou láhev do domu romské rodiny vhodil 14. března. Láhev se ale nerozbila a její obsah nezačal hořet. Podle policie hořící knot uhasila dívka, která v pokoji spala. “Už dříve jsme vyloučili, že by v lahvi byl benzin či jeho směsi. Specialisté, kteří obsah lahve analyzovali, nyní potvrdili, že se v ní nacházel diethylether,” řekla Štětínská.

Diethylether (též ether, éter nebo ethoxyethan) je běžným laboratorním rozpouštědlem. Za normálních podmínek se jedná o čirou, bezbarvou a extrémně hořlavou kapalinu s nízkým bodem varu a charakteristickou nasládlou vůní.
Diethyleter není volně dostupný a nelze ho v běžné obchodní síti koupit.

Vyšetřování ukazuje, že útok v ostravské Bedřišce byl ještě zákeřnější než útok
ve Vítkově. Pokud by žháři vyšel jeho úmysl a láhev by se po dopadu na podlahu
pokoje skutečně rozbila, Romové by podle odborníků neměli šanci na přežití. 
„Pokud by nezačalo hořet hned, byli by lidé v pokoji okamžitě omámeni a upadli
by do bezvědomí,“ řekla soudní znalkyně podle serveru Novinky.cz Kateřina
Orlíková. Dodala, že éter je jednou z nejvíce nebezpečných hořlavin a následky
požáru by byly naprosto zničující.

„Používá se například v laboratořích a ve farmaceutickém průmyslu. Skladování
podléhá přísným bezpečnostním předpisům,“ řekla Orlíková s tím, že pokud si tuto
látku chtěl někdo obstarat, musel by mít přístup do laboratoře, kde se tato
hořlavina skladuje. „Musel by tam mít třeba nějakého známého, který mu tu látku
obstará,“ dodala znalkyně.

Žhář či žháři na domek v kolonii zaútočili v noci na neděli 14. března. Zápalnou láhev s vysoce hořlavou tekutinou prohodili oknem do dětského pokoje, kde spala třináctiletá dívka. Láhev se nerozbila, a chemikálie tak nezačala hořet. Od knotu se jen vznítil kousek koberce. Ten dívka, kterou probudilo řinčení skla, stihla uhasit.

Útok na romskou rodinu v ostravské kolonii Bedřiška policisté vyšetřují jako vraždu ve stadiu pokusu. Právní kvalifikace zločinu byla zpřísněna, původně se útok vyšetřoval jako obecné ohrožení. Zatímco za obecné ohrožení hrozí trest v rozmezí od tří do osmi let, za pokus vraždy v odstavci, v němž je nyní trestný čin kvalifikován, je to 15 až 20 let nebo výjimečný trest.

Policisté stále pracují s několika variantami motivu útoku: mohl souviset s podnikáním poškozených či mezilidskými vztahy. Ve hře je stále i rasový útok nebo náhodný trestný čin.

Loni v dubnu žháři zaútočili na domek romské rodiny ve Vítkově na Opavsku a zranili tři lidi. Nejvážněji tehdy ani ne dvouletou Natálku, která utrpěla rozsáhlé popáleniny druhého a třetího stupně na 80 procentech těla.

Proces se čtveřicí obžalovaných pravicových extremistů z Opavska a Bruntálska začne u Krajského soudu v Ostravě 11. května. Muži jsou obžalováni z pokusu o rasově motivovanou vraždu, kterou chtěli spáchat na více osobách, z nichž jedna byla dítě. Za to jim hrozí až 15 let vězení. Padnout ale může i výjimečný trest či doživotí.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon